Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weekoverzicht 41: Anja Machielse neemt afscheid, Mind wil cliënten betrekken, Traumanet live

De afscheidsrede van hoogleraar Anja Machielse en Life@18, een serious game voor jongeren om hun zaken te regelen. Over dit en meer lees je in het overzicht van week 41, waarin we de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou op een rijtje hebben gezet. In een paar minuten ben je bij.

Afscheidsrede hoogleraar Anja Machielse over eenzaamheid

‘We Zoeken oplossingen voor individuele problemen en doen we niets om de omstandigheden van mensen die eenzaam zijn te verbeteren.’ Dat zei filosoof prof. dr. Anja Machielse op 11 oktober in haar afscheidsrede aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Je hoeft eenzaamheid niet altijd op te lossen

In haar rede laat Anja Machielse zien welke factoren in de samenleving van belang zijn voor een goed begrip van eenzaamheid en sociaal isolement. Ze stelt dat de fundamentele behoefte van mensen om verbonden te zijn met anderen in deze e tijd niet vanzelfsprekend meer is. Dat betekent dat sociaal functioneren meer competenties vraagt dan voorheen. Ook moeten we ons steeds meer bezig houden met sociale verwachtingen en voorschriften, die vaak heel dwingend zijn. Mensen die daar moeite hebben kunnen vereenzamen en zich terugtrekken uit de samenleving.
Lees de afscheidsrede van Anja Machielse>>


Utrechts bestuur vindt gezinsadvocaat te duur

De resultaten in 11 Brabantse gemeenten met de gezinsadvocaat zijn positief. Een gezinsadvocaat wordt ingezet bij conflicten in het gezin, om dramatische vechtscheidingen te voorkomen. In het Brabantse experiment bleken de conflicten bij scheiding te de-escaleren en in geen van de gevallen was de inzet van jeugdzorg nodig.

Dat wekte de belangstelling van enkele politieke partijen in de Utrechtse gemeenteraad. Maar het gemeentebestuur wil er niet aan: te duur.
Lees het artikel over de gezinsadvocaat in Zorg+Welzijn>>


Mind: cliënten onvoldoende betrokken bij uitwerking Integraal Zorgakkoord

Gebrek aan inspraak van cliënten in de regioplannen. Beter toezicht op en meer transparante contractering door zorgverzekeraars. Gebrek aan financiering voor een landelijk dekkend netwerk van zelfregiecentra in de ggz. Dat zijn enkele van de kritiekpunten van MIND, Landelijk Platform Psychische Gezondheid, op de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord. 10 oktober was World Mental Health Day. Lees meer>>


Traumanet, online platform gelanceerd

Op World Mental Health Day is ook Traumanet gelanceerd. Een nieuw online platform over trauma en herstel, speciaal ontwikkeld voor iedereen die direct of indirect met trauma te maken heeft gehad. Het belangrijkste doel van het platform: mensen laagdrempelige informatie, (h)erkenning en handvatten bieden om met de gevolgen van trauma om te kunnen gaan.

foto AdobeStock

Ongeveer 80% van de Nederlanders maakt gedurende het leven minimaal één potentieel traumatische ervaring mee. Trauma ontstaat als het niet goed lukt om de ervaring te verwerken. Trauma is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van psychische klachten, maar ook lichamelijke klachten als auto-immuunziekte, hart- en vaatziekten en chronische pijn.
Lees meer over Traumanet>>


Life@18 bereidt jongeren voor op hun leven te regelen

Stichting Lezen en Schrijven heeft een gratis educatieve game geïntroduceerd: Life@18. Daarmee leren jongeren wat er op hen afkomt vanaf hun achttiende en hoe ze dit het beste kunnen aanpakken.

De stichting ontwikkelde het spel met Raccoon Serious Games. Een verzekering kiezen of je studiefinanciering aanvragen, overal geldt: voldoende taal-, reken- en digitale vaardigheden zijn nodig. Maar 1 op de 4 van de 15-jarigen in Nederland heeft een leesachterstand. Life@18 bereidt jongeren voor op al het regelwerk, waarmee ze te maken krijgen vanaf hun achttiende. En het maakt hen bewust van hoe belangrijk onder meer taal- en rekenvaardigheden zijn.
Lees meer over Life@18>>


Werknemers Sociale Werkvoorziening voeren actie voor eerlijk loon

‘Wij verdienen meer, want wij zijn niet minder.’ Met deze en andere leuzen lieten FNV-leden zich op 11 oktober horen in de Tweede Kamer. Zij voerden actie voor de cao Sociale Werkvoorziening en de cao Aan de slag.

In totaal werken er zo’n 75.000 werknemers met een arbeidsbeperking onder deze  cao’s. Ze zijn in dienst van de gemeente, maar al meer dan een jaar krijgen ze te horen dat de gemeenten geen geld hebben om hun loon en reiskostenvergoeding te verhogen.
Lees het bericht van de FNV>>


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.