De rechter sprak vorig jaar ruim 11.000 schuldsaneringen uit, 2500 meer dan in 2009. Vooral het aantal privépersonen dat werd toegelaten tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) groeide. In het vierde kwartaal lag dit aantal ruim 50 procent boven dat van een jaar eerder.
Ondernemers
Bij (ex-)ondernemers vlakte de stijging in de loop van 2010 juist af. Dat aantal neemt al sinds half 2009 toe. Het hoogtepunt lag in het laatste kwartaal van dat jaar. Schuldsaneringen van (ex-)ondernemers reageren doorgaans sneller op veranderingen in de economie dan van privépersonen.
Utrecht
In 2010 kwamen gemiddeld 87 mensen per 100.000 inwoners van 18 jaar en ouder in de schuldsanering. Tussen de provincies onderling zijn enorme verschillen zichtbaar. Zo kwamen in Utrecht gemiddeld 49 van de 100.000 inwoners in de Wsnp, tegen 251 in Flevoland. In 2009 werden in Flevoland ook al de meeste schuldsaneringen uitgesproken van alle provincies.
Schone lei
Om in de schuldsanering te komen, moet iemand een aanvraag indienen bij de rechter. Het Wsnp-traject voor schuldsanering helpt ruim 70 procent van de schuldenaren aan een schone lei. Vorig jaar kwam aan 13.000 schuldsaneringen een einde. Daarvan bereikte 81 procent de schone lei, waarbij de rechter de schuldenaar het resterende deel van zijn schulden kwijtscheldt. Dat percentage stijgt sinds 2005 doorlopend. Onder (ex-)ondernemers komt het iets vaker voor dan bij privépersonen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: Stock.xchnge
Zelf tot 2001 directeur schuldhulpverlening geweest. Begrijp nog steeds niet waarom er zo makkelijk kredieten worden verstrekt of dingen op afbetaling gekocht kunnen worden. Mensen kopen hierdoor veel meer en duurdere spullen dan dat ze kunnen betalen. Waarom niet gewoon sparen voordat je wat koopt. Gewoon kopen is veel goedkoper dan op krediet kopen en je weet dat je het ook daadwerkelijk kunt betalen.
Ra Ra hoe komt het toch dat steeds meer mensen in de schulden komen?
Vaste lasten worden hoger. Eerste levensbehoeften worden duurder.
Hogere lonen, ho maar. Net een beetje maar daar tegenover staat dat de burger kaasschaafs gewijs wordt uitgekleed.
Kom niet met eigen schuld dikke bult. Het ligt aan de individuele burger.
Waarom wordt er wel aan de onderkant gekort?
De topsalarissen blijven doorgaan. Hoge wachtgeldregelingen voor politici blijven doorgaan. Bedrijven blijven gericht op groei in euros. Waarom richten we ons niet eens op genoeg…
Waarom wordt denkwerk nog steeds hoger betaald als doewerk. We hebben elkaar nodig. De architect heeft de timmerman nodig en omgekeerd. Hoe wil de burger geld uit kunnen geven als hij na aftrek van de vaste kosten steeds minder over heeft. Zo wordt de economie niet gestimuleerd.
Wordt wakker.
Doe er wat aan.
Help elkaar
Morgen kan jij diegene zijn die in de schulden zit. bv. ziekte, scheiding, ontslag enz..
Wij hebben in Nederland voedselbanken, en kledingbanken. Hoe beschaafd zijn wij in het rijke westen dat we dit accepteren en de schuld naar het individu schuiven.