Reiskosten
Als iemand uit je huishouden langer dan een maand verpleegd wordt en je moet als mantelzorger meer dan 10 kilometer reizen om hem of haar regelmatig te bezoeken dan mag de mantelzorger 0,19 euro per kilometer aftrekken van de belasting. Ov-kosten of taxikosten zijn helemaal aftrekbaar. Kijk hier op de website van de Belastingdienst voor meer informatie >>
Ook hebben sommige gemeenten reiskostenvergoeding voor mantelzorgers in de bijstand. Meer weten? Onlangs (juni 2022) heeft Snappcar er een uitgebreid artikel aan gewijd.
Extra kinderbijslag
Ouders met een ziek of gehandicapt kind dat thuis woont, hebben recht op twee keer kinderbijslag. Ben je een alleenstaande ouder en mantelzorger van een kind met een ziekte of handicap, of werkt je partner niet, dan heb je recht op 1460 euro extra kinderbijslag. Dit bedrag komt bovenop de dubbele kinderbijslag. Lees hier meer over kinderbijslag voor een thuiswonend kind dat intensieve zorg krijgt. Kijk hier voor meer informatie over kinderbijslag >>
Veel Nederlanders zorgen voor een zieke partner, kind, ouder of andere naaste. Een zware taak naast hun gewone dagelijkse baan, die vaak als vanzelfsprekend gezien wordt. Ook door de mantelzorger zelf. Lees meer in het dossier Mantelzorg >>
Parkeervergunning
Mensen die afhankelijk zijn van mantelzorg kunnen voor hun mantelzorger in sommige gemeenten een parkeervergunning aanvragen. In Amsterdam bijvoorbeeld kan een zorgvrager een vergunning aanvragen waar maximaal drie mantelzorgers gratis kunnen parkeren. Informeer bij je gemeente over de mogelijkheden.
Meereizen in het openbaar vervoer
De OV Begeleiderskaart is er voor reizigers die niet zonder persoonlijke begeleiding met het openbaar vervoer kunnen gaan. Met deze kaart kunnen mantelzorgers gratis meereizen met de zorgvrager. Het gaat dan om zorgvragers die ouder dan 12 jaar zijn met bijvoorbeeld epilepsie, een visuele handicap, een ernstige loopbeperking, een verstandelijke beperking of een psychische aandoening waardoor het zelfstandig reizen met eventuele hulpmiddelen niet lukt. Voor het aanvragen van een OV Begeleiderskaart kun je contact opnemen met Argonaut via telefoonnummer 030-2354661 of www.ovbegeleiderskaart.nl
Respijtzorg
Respijtzorg maakt het mogelijk dat mantelzorgers even een pauze kunnen nemen. Dat kan zijn voor een vakantie, maar respijtzorg kan ook iedere week ingeschakeld worden. Sommige zorgvragers gaan dan naar een logeeradres, maar het kan ook zo zijn dat er zorg thuis geregeld wordt, waardoor de mantelzorger er even op uit kan. Respijtzorg kan gedeeltelijk vergoed worden uit de Wmo als de zorgvrager ook ondersteuning krijgt vanuit de Wmo. De mantelzorger kan respijtzorg aanvragen bij het CIZ als er zorg vanuit de Wet langdurige zorg wordt gegeven. Ook vergoeden sommige zorgverzekeraars respijtzorg in de aanvullende verzekering. Respijtzorg voor kinderen met een beperking kan aangevraagd worden bij de gemeente.
Wordt een moeder met een kind dat psychische problemen heeft en die zij regelmatig ophaalt en weg brengt en vaak de weekends thuis is en waar ze geld voor uit geeft ook als mantelzorger gezien? Komt ze in aanmerking voor een vergoeding want ze heeft door omstandigheden die niet door haar maar door jeugdzorg Deventer zijn gemaakt nu maar 50 euro in de week en daar moet ze dat alles van betalen.
Als je reiskosten € 0,19 per km bij de belasting declareer dan heb je eerst nog een drempel voor eigen risico en dan dat wat er boven uitkomt zijn de aftrekbare kosten. En daarvan ontvang je maar 1/3 deel terug. Dus het is de moeite niet waard. Regeltjes en regeltjes, ze kunnen het mooi maken maar de werkelijkheid ligt anders, er zit altijd weer een regeltje aan vast.
Ik heb gelzen bij de belastingdienst voor vergoeidng voor mantelzorg, dan kom ik op de site en staat er voor ziekenbezoek en niet voor mantelzorg. Of mag ik de reiskosten die ik naar onze dochter maak omdat zij afhankelijk is van zorg en hulp declareren als zijnde mantelzorg kosten?