Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Welzijn put vaak uit eigen middelen voor ex-AWBZ voorzieningen’

Als gemeenten en welzijnsorganisatie elkaar vinden, worden voorzieningen opgezet voor cliënten die geen begeleiding meer krijgen via de AWBZ, vanwege de Pakketmaatregelen. Maar nog maar de helft van de gemeenten kent inmiddels ondersteuning voor deze groep.
'Welzijn put vaak uit eigen middelen voor ex-AWBZ voorzieningen'

Het aantal ouderen dat in sociaal isolement leeft, neemt zienderogen toe, signaleren de welzijnsorganisaties. Samen met gemeenten zoeken zij naar oplossingen voor mensen die vanwege de Pakketmaatregelen geen ondersteunende begeleiding meer krijgen uit de AWBZ. Maar in de helft van de gemeenten gebeurt nog niets. ‘Kijk je naar de aantallen van getroffen cliënten, dan is de urgentie bij deze gemeenten wellicht ver te zoeken’, zegt Marcel Mathijssen van de branche Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening van de MOgroep.

Quickscan
De branchevereniging heeft een quickscan gehouden onder haar leden: de welzijnsorganisaties. Van de respondenten meldt 80 procent dat de vraag naar begeleiding is gestegen. Het gaat niet om heel grote aantallen: bij de helft van de organisaties om tien of minder mensen, bijna 20 procent heeft te maken met een toename van 20 tot 50 nieuwe cliënten. Van de welzijnsorganisaties heeft 60 procent de cliënten kunnen inpassen in reguliere activiteiten.

Dagbesteding
‘Positief is dat nu ook wordt gekeken naar de vraag achter de vraag van cliënten’, zegt Mathijssen. ‘Dus niet alleen: hier is een rollator nodig, maar ook: heeft deze cliënt genoeg dagbesteding?’ Het slaan van bruggetjes wordt veelal door welzijnsorganisaties geïnitieerd en met behulp van vrijwilligers uitgevoerd. Voor organisatie en begeleiding is wel professionele ondersteuning nodig, aldus Mathijssen. ‘Dat vergt voldoende financiering van gemeenten. Maar het blijkt dat welzijnsorganisaties vaak uit eigen middelen putten om de activiteiten op te zetten. Terwijl het de verantwoordelijkheid is van de gemeenten.’

Communicatie
In de gemeenten die wel de voorzieningen voor ondersteunende begeleiding op orde hebben, blijkt goede communicatie met de welzijnsorganisaties aan de basis te staan. Mathijssen: ‘Voorwaarde is dat de gemeente de doelgroep goed in het vizier heeft én dat voor deze groep alternatieven worden ontwikkeld.’ Op dit moment worden de activiteiten veelal uitgevoerd door vrijwilligers. ‘Vaak door ouderen en 55-plussers. Je moet de activiteiten wel zodanig organiseren dat ze aantrekkelijk zijn voor deze groep. Dat betekent kortdurende activiteiten en goede professionele ondersteuning.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: Koen Suyk/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.