Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welzijn werkt samen met voedselbank en gemeente

Een eerste stap is gezet naar structurele samenwerking tussen gemeenten, voedselbanken en welzijnsorganisaties. ‘Voedselbanken zijn een signaal dat we het in onze samenleving niet helemaal goed doen. Dat mogen overheden zichzelf ook aanrekenen,’ zei Ahemed Aboutaleb tijdens de startconferentie.
Welzijn werkt samen met voedselbank en gemeente

Door Carolien Stam – Op dit moment verschilt het sterk per gemeente of er wel of niet met voedselbanken samengewerkt wordt. Er zijn gemeenten die voedselbanken tegenwerken of hun bestaansrecht ontkennen. Zij vinden dat er al genoeg gemeentelijke regelingen en vangnetten zijn voor mensen die weinig geld hebben. En zijn ook gemeenten die voedselbanken gebruiken om meer greep te krijgen op de groep die onder het bestaansminimum leeft.

Schuldenproblemen

MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening pleit voor structurele samenwerking en roept welzijnsorganisaties op om dat te organiseren met de eigen gemeente. Klanten van voedselbanken hebben veelal onderliggende langdurige –schuldenproblemen. Ze vinden vaak niet de weg naar de bestaande gemeentelijke regelingen voor financiële ondersteuning. Of die zijn er onvoldoende. Hulp en ondersteuning kunnen geboden worden door welzijnsorganisaties, die daarvoor de juiste kennis en mensen in huis hebben.

Geen oplossing
‘Voedselbanken zijn geen oplossing voor het armoedeprobleem. Ik zie het vooral als een pijnstiller, die tijdelijk de pijn wegneemt, maar niet de ziekte’. Aldus staatssecretaris Ahmed Aboutaleb op de startconferentie ter verbetering van de samenwerking tussen voedselbanken, gemeenten en maatschappelijke dienstverleners.

Grote broek
Voedselbanken moeten zich volgens Aboutaleb geen ‘te grote broek aanmeten’, maar zich richten op verstrekking van voedsel. Verdere dienstverlening moeten ze aan andere voorzieningen overlaten. Die moeten dat wel oppakken om zodoende bestaande voorzieningen en doorverwijzing naar maatschappelijk werk, sociaal raadslieden en schuldhulpverlening. Nu zijn de verschillen per gemeente groot.

Acties
Het ministerie van SZWcoördineert de activiteiten die moeten leiden tot die verbeterde samenwerking. Op 3 november 2008 worden op een landelijke conferentie verdere acties gepresenteerd. MOgroep roept leden op om goede voorbeelden van samenwerking, maar ook problemen op gebied van samenwerking te melden. Onorthodoxe oplossingen en methoden van hulpverlening zijn welkom. Ook gemeenten kunnen goede voorbeelden melden, zoals armoedebeleid in natura in plaats van alleen maar uitkeringen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.