Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Welzijnsambtenaren somber over hun invloed

Twee op de vijf welzijnsambtenaren heeft niet het idee dat ze in hun werk vorm geven aan sociale waarden in de samenleving. Nog eens 27 procent weet het niet. Dat blijkt uit een peiling in het nieuwste nummer van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, een uitgave van MOVISIE, het kennis instituut voor sociale vraagstukken.
Welzijnsambtenaren somber over hun invloed
Foto: stockxchnge

Slechts 27 procent van de welzijnsambtenaren verwacht dat hun werk door de decentralisaties van taken naar gemeenten zinvoller wordt. Aan de online peiling van TSV, in samenwerking met het Landelijk Contact Gemeentelijk Welzijnsbeleid, deden 85 gemeentelijke medewerkers mee.

Wondermiddel

Wijkteams lijken het wondermiddel anno 2013, zo schrijven Jos van der Lans en Nico de Boer in TSV. Elke zichzelf respecterende gemeente is ermee aan de slag. Maar als de wijkteams niet aansluiten bij wat mensen zelf al doen, dan wordt het een mislukking volgens Van der Lans en Nico de Boer in TSV. Ze behandelen zes hobbels die gemeenten moeten nemen ‘anders wordt het niks met de wijkteams. Het belangrijkste is dat de burgers, om wie het allemaal draait, zorg en aandacht krijgen op een kwalitatief passend niveau. Een werkbare oplossing daarvoor lijkt de in Leeuwarden ontwikkelde formule: generalist voor de burger, specialist in het team.’ Ook Lilian Linders van Fontys Hogeschool waarschuwt: ‘Wijkteams zijn geen Haarlemmerolie.’

Het laatste nummer van TSV bevat een dossier over ‘het nut van zingeving’ in het sociaal domein.

3 REACTIES

  1. Het gaat om 85 ambtenaren. Van de 600.00 in Nederland. Waarvan 27% zijn werk zinvoller denkt te zien worden. Dat zijn er 23. Dat laatste is al heel mooi. Voor de rest hangt het weer van de lettergrootte van de koppen af of iemand denkt dat dit een zinvol onderzoek is. En de hamvraag: waarom publiceert zorg en welzijn deze vage artikelen?

  2. Lees alle reacties
  3. volgens dit artikel vindt 40 % van de welzijnsambtenaren dat men niets doet aan vormgeving van sociale waarden en nog eens 27 % betwijfelt of men iets eraan doet.
    Als je je probeert voor te stellen wat dit betekent qua lacunes in beleid(sontwikkeling), qua gemiste samenwerkingsverbanden en gemiste regie-uitoefening, qua aantal gemeentes waarin dit -rekenkundig gezien- aan de orde is gelet op de percentages, qua geïnvesteerd, niet renderend (salaris)kapitaal, dan is dit toch onvoorstelbaar en ook niet acceptabel?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.