‘Er kunnen verschillende redenen zijn waarom er een afstand is tot de arbeidsmarkt’, vertelt begeleider Cliff Molewijk van Werkpost. In het magazine Activiteitensector vertellen begeleiders van Werkpost over hoe zij hun doelgroep naar werk begeleiden. Het gaat om mensen met een fysieke, verstandelijke, sociale of psychiatrische beperking. Het komt ook voor dat mensen gewoon al lang uit het arbeidsproces zijn.
Leer-werktraject
Via Werkpost kan deze doelgroep weer algemene arbeidsvaardigheden opdoen, zoals omgaan met collega’s en verantwoordelijkheid dragen. Ze kunnen specifieke vaardigheden ontwikkelen die bij het bedrijf passend, Bijvoorbeeld werk in de bediening, in het groenonderhoud of in de verzorging. Er zijn assistent-medewerkers die in een leer-werktraject zitten, met de bedoeling door te stromen naar regulier werk. Zij werken met behoud van uitkering en krijgen daarnaast vaak nog een vrijwilligersvergoeding.
Actviteitensector wordt Dagbesteding
Vanaf januari 2018 gaat magazine AS verder als Dagbesteding. Een nieuwe naam het gehele vakgebied te dekken waarin activiteitenbegeleiders, welzijnswerkers, sociaal cultureel werkers en participatiecoaches doen hun best om hun cliënten te ondersteunen bij het vinden van een passende en zinvolle invulling van hun dag.
Vacaturebank
Werkpost is een project van De Driestroom, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met en zonder beperking. Vijf jaar geleden ging De Driestroom samenwerken met kleine bedrijfjes, die zich hadden gevestigd in de oude Honigfabriek in Nijmegen. Molewijk: ‘In het begin moest ik de ondernemers vooral informatie geven en ze ook wel een beetje overtuigen, omdat ze niet wisten wat ze konden verwachten van onze assistent-medewerkers. Maar een aantal was nieuwsgierig en wilde de samenwerking best eens aangaan.’ Dus stelde Cliff vacatures op de vacaturebank voor cliënten van Driestroom, Driestroomwerkplein.nl en nam hij contact op met het UWV.
Omgaan met beperking
Cliff Molewijk: ‘Wij zorgen ervoor dat de samenwerking tussen bedrijven en onze assistent-medewerkers goed verloopt. Bijvoorbeeld door de medewerkers arbeids- en communicatievaardigheden aan te leren. Maar ook door ondernemers en collega’s handvatten te geven voor het omgaan met mensen met bepaalde beperkingen.’
Sociaal ondernemen
Zowel de bedrijven als de werknemers met beperking worden er beter van. Veel assistent-medewerkers krijgen dankzij de Werkposten meer inzicht in hun eigen mogelijkheden en slagen er beter in om zelfstandig te zijn. ‘Sommigen vinden het prima om assistent-medewerker te zijn bij een Werkpost, zegt Molewijk. Anderen stromen op een gegeven moment toch door naar ander werk. Bedrijven zijn doorgaans heel blij zijn met onze medewerkers. ‘Ze beschouwen het project als een mooie kans om invulling te geven aan hun sociale ondernemerschap.’