In de media komen veel berichten voorbij over problemen bij jeugdzorg en de gecertificeerde instellingen. Vaak in verband met een ingrijpende gebeurtenis als uithuisplaatsing. Advocaat Mieke Krol maakt zich sterk voor ouders die met deze instanties te maken krijgen en ze heeft vijf tips voor sociaal werkers om tot een betere band met ouders te komen.
1 Geef cliënten het gevoel dat ze kunnen samenwerken met hun gezinsvoogd
Dat betekent voor Krol bijvoorbeeld cliënten bellen als een melding binnenkomt, hen de kans geven hun kant van het verhaal te vertellen en geen onwaarheden beschrijven in stukken. Krol: ‘Een goede jeugdzorgwerker weet dat het om meningen gaat en neemt niet alle meldingen en meningen als feit aan. Daarbij schaart deze gezinsvoogd niet alles onder het kopje ouders, maar is transparant in het
Ik ken spijtig genoeg van heel dichtbij een heel trieste case. Mijn vriendin is al meerder jaren van haar dochter gescheiden. Dochter wordt nu door twee vrouwen opgevoed. Is daar dood ongelukkig. Is ook al onheus betast. Het hele systeem is zo ontzettend ziek. Ik ben zelf ook therapeut en mijn vriendin zou ik willen opleiden voor therapeut. Ze is ontzettend wijs en heel krachtig. Ik weet zelf niet of ik zo krachtig zou zijn als ik zou zien dat mijn dochter afglijdt door het systeem. Ik mag God op mijn blote knieën bedanken dat mijn kinderen nooit door dat systeem gevangen zijn. Je komt er niet meer uit ook al zou dat voor het kind het beste zijn. Dat is mijn persoonlijke ervaring.