De opmerking van Florijn is een vervolg op zijn uitspraak dat het voor mensen in de bijstand over het algemeen makkelijk moet worden om tijdelijk of parttime te gaan werken. Nu krijgen mensen die dat doen met een hoop bureaucratie te maken. Ook gemeenten en bedrijven worden daarbij geconfronteerd met veel regelzucht.
Amsterdam
Parttime werken vanuit de bijstand zorgt volgens hem voor financiële onzekerheid, terwijl het een opstap naar een vaste baan zou moeten zijn. Florijn spreekt van de omgekeerde wereld en pleit voor een andere opzet van de bijstand. De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks) zit op dezelfde lijn, laat ze desgevraagd weten.
Hervormingen
Florijn roept zijn partijgenoot minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken ) ook op werk te maken van het hervormen van de arbeidsmarkt. Volgens hem is het socialezekerheidsstelsel niet meer toegesneden op de huidige arbeidsmarkt, waarbij mensen veel vaker van baan moeten wisselen. Van Es vindt dat het kabinet te veel verwacht van maatregelen als werken onder het minimumloon.
Flexibiliteit
Volgens de twee wethouders is het tijd voor een nationale hervormingsagenda. Er moet meer flexibiliteit komen in de sociale zekerheid. Ook moet arbeid goedkoper worden. Dat kan door de heffingen die werkgevers op het loon moeten betalen te verlagen, zodat werken goedkoper wordt. Voor bedrijven is het dan aantrekkelijker personeel in te huren. ‘Dat in de thuiszorg 12 euro per uur naar overheid toegaat en maar 8 euro per uur naar medewerkers, is krom’, schrijft Florijn.
Nooit geweten dat de heffingen op de arbeidsloon zo hoog zijn! 12 Euro afdragen aan de overheid en maar 8 euro voor de hardwerkende medewerker in de thuiszorg. Ik schrik er echt van!
Ik krijg bewondering voor werkgevers die uberhaupt nog mensen in dienst nemen.