In 2009 nam slechts 2 procent van de werknemers korte tijd verlof op om te kunnen zorgen voor een plotseling ziek geworden kind, partner of ouder. In bijna een derde van de gevallen namen ze daarvoor een dag vrij. In een kwart van de gevallen een kortdurend verlof en in iets minder dan een op de tien gevallen het zogenaamde ‘calamiteitenverlof’.
Langdurig ziek
Nog minder werknemers (1 procent) nam verlof op voor de zorg van een langdurig zieke of hulpbehoevende. Ruim een derde nam hiervoor kortdurend verlof op, een vijfde nam een vrije dag en ruim een op de acht maakte gebruik van langdurend zorgverlof. Eenzelfde deel maakte gebruik van een voorziening voor bijzonder verlof.
Loopbaan
Ouders met een kind jonger dan 8 jaar maakten iets vaker gebruik van ouderschapsverlof (10 procent). Moeders deden dat vaker dan vaders (12 procent respectievelijk 6 procent). Zo’n 11 procent had wel behoefte aan ouderschapsverlof, maar maakte daar toch geen gebruik van. Nadelige financiële gevolgen waren de meest genoemde reden (een derde). Een kwart wees op ongunstige gevolgen voor de loopbaan of dat het op het werk niet zou kunnen.
Bron: ANP/ANP-Photo