Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkwijze Rotterdamse interventieteams nog niet ideaal

De werkwijze van zogenoemde interventieteams, die in Rotterdam achter de voordeur controleren op onder meer sociale problemen, belastingschulden en illegale bewoning, is de afgelopen jaren verbeterd. Toch blijkt de praktijk nog niet ideaal.
Werkwijze Rotterdamse interventieteams nog niet ideaal

Dat concludeert de Rotterdamse ombudsman, Annemieke Zwaneveld, woensdag in haar onderzoeksrapport ‘Kijken en bekeken worden’. Volgens Zwaneveld worden bewoners nog vaak onvoldoende geïnformeerd over de onderwerpen die tijdens het huisbezoek aan bod komen. De teams wijzen Rotterdammers er ook te weinig op dat zij een huisbezoek mogen weigeren of dat ze inzage kunnen krijgen in hun dossier. Daarnaast zouden de teams niet altijd de voorgeschreven werkwijze volgen.

Apart protocol
De vorige ombudsman was in 2007 uiterst kritisch over de interventieteams. Die zouden het niet zo nauw nemen met de privacy en rechten van burgers, concludeerde hij na onderzoek van een aantal klachten. De controleurs kloppen dagelijks onaangekondigd aan bij burgers en leggen jaarlijks bijna 40.000 bezoeken af. ‘Er is veel verbeterd. De teams bestaan nog maar uit maximaal drie personen, tegen vijf tot zelfs tien in het verleden. Ook heeft de gemeente een apart protocol Huisbezoeken opgesteld’, constateerde Zwaneveld.

Toestemming
Verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus (PvdA) is duidelijk over het rapport en de werkwijze van de teams. ‘We zoeken de grenzen op, maar respecteren de privacy van personen. Als bewoners ons geen toestemming geven achter de voordeur te kijken, stoppen we. Maar we kijken niet weg van de problemen van mensen. Ik zou mijn mensen op hun donder geven als ze dat wel deden.’

Stankoverlast
Als voorbeeld gaf Karakus een man die fysiek niet in staat was van de bank te komen. Omwonenden klaagden over stankoverlast. De controleurs gingen toch naar binnen en troffen een schrijnende situatie aan. ‘De man deed zijn ontlasting in een emmer en in de woonkamer stonden 150 vuilniszakken. Hij was blij dat we binnenkwamen en hulp aanboden.’

Huisjesmelkers
Toch stelde Karakus dat veel mensen de controleurs de toegang weigeren. De PvdA-wethouder kent voorbeelden van huisjesmelkers die huurders opdracht geven de deur niet te openen of huisjesmelkers die bewust de deurbel verwijderen.

Lees over de interventieteams ook in Zorg + Welzijn (30 januari 2009): Welzijnswerk wordt geen verlengstuk van justitie

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/foto Valerie Kuypers (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.