In een twee jaar durende studie volgde Leontjevas 33 verpleeghuisafdelingen. Wanneer afdelingsmedewerkers, psychologen en artsen de procedures van Doen bij Depressie opvolgen, leidt dit tot minder depressieve klachten, minder apathie en een verhoogde kwaliteit van leven bij verpleeghuisbewoners, zo blijkt. Het effect wordt volgens Leontjevas vooral veroorzaakt door het regelmatig en vroegtijdig opsporen van depressieve klachten.
Activiteiten
De meeste verpleeghuizen hebben geen gestructureerde werkwijze om depressies aan te pakken. Onderzoekers van het UMC St Radboud en twaalf verpleeghuisorganisaties hebben daarom het zorgprogramma ontwikkeld. De behandeling bestaat niet alleen uit pillen, maar vooral uit activiteiten en gesprekstherapieën.
Obstakels
Verpleeghuisbewoners met dementie hebben vooral baat bij dagprogramma’s en activiteitenplannen. Bij bewoners met lichamelijke beperkingen blijkt vooral gesprekstherapie effectief. Een aantal afdelingen lukte het niet om helemaal volgens het zorgprogramma te werken, bijvoorbeeld door veel personeelswisselingen. Leontjevas verwacht dat het oplossen van dergelijke obstakels Doen bij Depressie nog effectiever maakt.
Bron: ANP-Photo/Lex van Lieshout
Waarom kijkt men regionaal niet of er mensen zijn die actief zijn met het inzetten van hun ervaringsdeskundigheid?
Continuïteit en perspectief voor de bejaarden èn de (betaalde) gespreksleiders.
In verhouding zijn de kosten voor de instelling lager en op die manier drie vliegen in één klap.
Er zijn genoeg mensen met capaciteiten die na een korte training volwaardig kunnen functioneren!