Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wet OKE: gemeente moet achterstandspeuter helpen

De Wet OKE is door de Eerste Kamer. Het is nu aan gemeenten om achterstandskinderen op te sporen en te helpen met voor- en vroegschoolse educatie.
Wet OKE: gemeente moet achterstandspeuter helpen

Het gaat om peuters, vooral met een taalachterstand, die extra begeleiding nodig hebben op weg naar de basisschool. De ouders hebben veelal te weinig aandacht voor de opvoeding van hun kinderen of hebben zelf moeite met de taal.

Maatwerk
Uit de nieuwe wet blijkt dat gemeenten de aangewezen bestuurslaag vormen om de achterstanden weg te werken, zo schrijft Gemeente.nu. Wat is daarvoor de reden? In één woord: maatwerk. ‘Het is van groot belang de achterstand vroegtijdig te signaleren’, meldt Jennifer Elich, adviseur bij MOgroep. De organisatie werkt onder meer samen met de VNG om de wet in de praktijk te brengen. Elich benadrukt dat de wet niet alleen is bedoeld voor migrantenkinderen. Ook in Friesland hebben veel autochtone peuters bijvoorbeeld een achterstand in de Nederlandse taal.
 
Consultatiebureaus
Het Rijk heeft extra budget beschikbaar gesteld, maar gemeenten zijn vooral gebaat bij samenwerking met de thuiszorg, consultatiebureaus en peuterspeelzalen. Het is een organisatorische opgave. Vanaf augustus moeten de vier grootste steden aan de slag met de Wet OKE. Als het daar eenmaal loopt, volgen de andere gemeenten. Nu krijgt 60 procent van de achterstandskinderen voor- en vroegschoolse educatie; na verloop van tijd moet ieder kind met een achterstand worden geholpen.
 
Spelend leren
Volgens Elich moeten gemeenten een sterke keten organiseren rond de zorg voor deze peuters. Vooral de samenwerking met consultatiebureaus is van groot belang. Of er een extra ambtenaar nodig is voor deze taak, kan hij niet inschatten. Het uiteindelijke doel is dat kinderen spelend kunnen leren en de ouders hierbij betrokken zijn. In Roozendaal lopen ze voorop met de ‘screening’ van peuters. De eerste reacties zijn positief.
 
Dwingen
De Wet OKE is verplichtend, dus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kan weifelende gemeenten aanspreken op taakverwaarlozing. Gemeenten op hun beurt kunnen peuterspeelzalen en kinderopvang dwingen mee te werken, bijvoorbeeld met een subsidiestop. Dit is dan wel het uiterste middel, vindt het demissionaire kabinet.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Gemeente.nu

1 REACTIE

  1. De ouders hebben veelal te weinig aandacht voor de opvoeding van hun kinderen of hebben zelf moeite met de taal. Dat laatste snap ik, dat eerste vind ik absurd. Dat kan veel preventiever. Spreek ouders aan op hun verantwoordelijkheid: opvoeden vraagt tijd en aandacht. Is er daarna toch sprake van een taalachterstand, dan kun je ouders betrekken in een VVE programma.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.