Alle 65-plussers in Kerkrade krijgen aan huis bezoek van de ouderenadviseur. Vervolgens gaat de verantwoordelijk medewerker in het sociale wijkteam aan de gang met de problemen en wensen. Het Wmo-beleid onder wethouder Ralf Krewinkel is erop gericht zorg en welzijn dichter bij elkaar te brengen. Aanbesteding past daar niet in wat hem betreft: ‘Morgen stoppen met die onzin. Het kost meer tijd en geld dan het oplevert.’
Wijkteams
Drie instanties – welzijnsorganisaties, zorgaanbieder en gemeente – werken samen in de sociale wijkteams. Heel Kerkrade telt drie van die wijkteams. Wijkmangement, buurt- en opbouwwerk, ouderenwerk, een medewerker van de grootste zorgaanbieder, maatschappelijk werk en wmo-consulenten werken samen in de sociale wijkteams om alle zorgbehoeftigen tot dienst te zijn.
Vrauw Hoepertz
Met een klanttevredenheid van 93 procent over 2008 en 2009 kan wethouder Ralf Krewinkel de uitvoering van zijn Wmo-beleid van de afgelopen jaren goed onderbouwen. Zijn credo: ‘de Wmo moet toegankelijk zijn voor Vrauw Hoepertz’, waarbij de mevrouw in kwestie de ijkpersoon is voor de zorgbehoevende Kerkraadse burger.
Rijlessen
‘We moeten het wantrouwen dat burgers kunnen hebben naar instanties wegnemen en laten zien wat de meerwaarde is van het sociale wijkteam,’ aldus wethouder Krewinkel. ‘Veranderingen doorvoeren leidt tot weerstand, dus moeten we concrete resultaten laten zien.’ Zo heeft een wijkteam bijvoorbeeld scootmobiel rijlessen in de wijk georganiseerd in samenwerking met de – particuliere – leverancier van scootmobiels. En zijn inspraakavonden in de wijken georganiseerd zodat burgers kunnen reageren op het Wmo-beleid.
Aanbestedingen
Een groot probleem voor de uitvoering van goed Wmo-beleid zijn volgens Krewinkel de aanbestedingen. ‘Liever vandaag dan morgen nog stoppen daarmee,’ vindt hij. ‘Het heeft geleid tot veel onrust en gedoe en het kost alleen maar tijd en geld. In Kerkrade heeft een zorgaanbieder 98 procent van de zorgmarkt. Met de aanbestedingen is er een verschuiving van 2 procent naar andere zorgaanbieders. Dat is de moeite van alle tijd en geld die erin wordt gestoken niet waard.’
Bezuinigingen
Het nieuwe college van B en W moet bezuinigingen doorvoeren. ‘In het najaar stelt het college een bezuinigingspakket voor aan de gemeenteraad,’ zegt de wethouder. ‘Feit is wel dat mensen recht hebben op Wmo-voorzieningen, dus dat moet gewoon geleverd worden.’ Aan de wijkteams zal niet worden gesleuteld, verwacht hij, die vallen onder de uitvoeringsmaatregelen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Foto: Gemeente Kerkrade