In de ggz wordt al veel gedaan aan opleidingen voor ervaringsdeskundigen. ‘Voorheen stond de deskundige professional te veel tegenover de lijdzame cliënt’, zegt onderzoeker Hans Kroon in de Volkskrant. ‘Nu gaat het erom dat mensen weer vat krijgen op hun leven en niet de hulpverlener laten bepalen wat er moet gebeuren.’
Training
Uit onderzoek van onderzoeksinstituut Trimbos, dat binnenkort wordt gepubliceerd, blijkt dat psychiatrische patiënten zelf ook baat hebben bij een trainingsprogramma van ervaringsdeskundigen. De cliënten krijgen meer psychische veerkracht, hebben minder behoefte aan zorg en komen minder vaak in instellingen terecht.
‘Het is belangrijk om te reflecteren over wat ervaringen in je leven voor jou hebben betekend.’ Aldus Pieter Hilhorst, juryvoorzitter van de Movisie Participatieprijs, die vrijdag 15 april wordt uitgereikt. ‘Ervaringsdeskundigen vullen het werk van hulpverleners aan’. Lees meer>>
Participatie
Volgens onderzoeker Kroon heeft dat te maken met het feit dat mensen zelf meer vat krijgen op hun leven. ‘En niet dat de hulpverleners, zoals vroeger, bepalen wat er moet gebeuren’. Het advies is dat in elke gemeente ervaringsdeskundigen zijn ‘om laagdrempelig en preventief ondersteuning te bieden bij herstel en participatie. Volgens Kroon moet dat wel aanvullend zijn op de professionele ondersteuning en niet ter vervanging.
Betalen
Zowel het Trimbos-instituut als kenniscentrum Movisie doen de aanbeveling om ervaringsdeskundigen te betalen. De financiering is nu volgens hen vaak nog niet goed geregeld, zo is te lezen in de Volkskrant.