Bij veel zorgorganisaties leven vragen over wat mantelzorgers en vrijwilligers kunnen en mogen doen in de zorgverlening. Mag een mantelzorger een cliënt injecteren als de omstandigheden daartoe aanleiding geven? Kun je een cliënt die in een rolstoel zit met een vrijwilliger op stap laten gaan? Zijn daar bepaalde vaardigheden voor nodig? En wie is aansprakelijk als het fout gaat?
Informele zorg
De notitie ‘Grenzen verkennen, wettelijke en juridische aspecten in het samenspel tussen informele en formele zorg’ van kenniscentrum Vilans geeft handvaten aan professionals, kwaliteitsmedewerkers en bestuurders in de zorg en begeleiding. In de notitie staat de werking en gevolgen van diverse wetten uitgelegd, zoals de Wmo, de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg en de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.
Mantelzorg is vaak een zware taak, die mensen op zich nemen naast hun gewone dagelijkse baan en bovendien vaak als vanzelfsprekend gezien wordt. Ook door de mantelzorger zelf. In dit dossier staan artikelen over mantelzorg en vrijwilligerswerk. Lees meer>>
Aansprakelijk
De notitie geeft ook inzicht in de aansprakelijkheid en de juridische grenzen voor zowel mantelzorgers als voor vrijwilligers. Wat veel mensen wellicht niet weten is bijvoorbeeld dat een mantelzorger zelf aansprakelijk is als hij schade toebrengt aan een cliënt. Ook als het om de uitvoering van zorghandelingen gaat en ook als de cliënt in een woonvoorziening is. De zorgaanbieder, en dus de professional, is niet verantwoordelijk voor wat de mantelzorger doet, omdat er geen formele relatie is tussen de zorgaanbieder en de mantelzorger.
Vrijwilligerswerk
Maatschappelijke ondersteuning kan ook door vrijwilligers worden geboden. Het is wel aan de aanbieder van ondersteuning om te bepalen welke kennis en vaardigheden de vrijwilliger nodig heeft. Als de gemeente eisen stelt aan de kwaliteit van bepaalde werkzaamheden, moet daaraan dus door de vrijwilliger voldaan worden. De zorgaanbieder heeft wel de taak om vrijwilligers van de protocollen voor begeleiding op de hoogte te stellen en hen ook toe te rusten, bijvoorbeeld met een cursus.
Je kunt de notitie “Grenzen verkennen” van Vilans hier downloaden