Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wie is verantwoordelijk voor suïcidepreventie?

Op de treinstations in Helmond krijgen reizigers vandaag gratis koffie. Twee kopjes per keer: één om weg te geven en één voor jezelf. Het doel van deze publiekscampagne is om contact tussen de reizigers te bevorderen. Hopelijk leidt het tot minder eenzaamheid en minder suïcide op het spoor. Het project is in samenwerking van de gemeente Helmond, GGD Brabant-Zuidoost en andere ketenpartners, maar niet met welzijnsorganisaties.
Foto: Picscout.

In 2017 vonden ruim 1800 zelfdodingen plaats in Nederland, waarvan 215 op het spoor, schrijft het vakblad SpoorPro. ProRail werkt sinds 2010 aan suïcidepreventie. Intern worden medewerkers getraind om verdacht gedrag rondom het spoor te signaleren en mensen voorzichtig aan te spreken.

Naar Engels voorbeeld

Ook werken ze aan publiekscampagnes. De campagne is geïnspireerd op de Engelse spoorwegen. Een voorbeeld is dat van Sarah die via de stationsintercom haar verhaal doet. Aan alle reizigers op het station vertelt ze dat ze op het punt stond een eind te maken aan haar leven, maar op het laatste moment besloot om het niet te doen. Iemand sprak haar aan. Zie hier het hele filmpje:

Luchtig

De koffie-actie is een pilot in deze zoektocht. Het doel van de actie is om mensen meer om zich heen te laten kijken, eenzaamheid te verhelpen en suïcide voor te zijn. ‘Bij de koffie-actie gaat het niet expliciet om suïcidepreventie, want we willen het op de stations luchtig houden’, benadrukt Karin Spijkers, projectcoördinator bij GGD Brabant-Zuidoost. De koffie-actie is onderdeel van een groter suïcidepreventieprogramma dat wordt getrokken door GGD Brabant-Zuidoost.

Ketensamenwerking zonder wijkteams

GGD Brabant-Zuidoost werkt al langer aan suïcidepreventie onder de noemer ‘Zuidoost Brabant zonder zelfmoord’.  ‘Naast publiekscampagnes werken ggz, ziekenhuis, ambulance, politie, ProRail en NS aan betere ketensamenwerking met bijeenkomsten en gezamenlijke acties’, vertelt Karen Spijkers. Het gaat onder andere om korte lijnen tussen politie en NS. Wijkteams, jeugdteams en andere sociaal professionals zijn nog niet aangesloten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.