Dat staat in het zogeheten ‘landelijk manifest van de actieve bewoner’. Het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken heeft dat zaterdag aangeboden aan minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. Dat gebeurde op een conferentie in Arnhem.
Geld
Bewoners zouden ook zelf zeggenschap moeten hebben over het beschikbare geld. Ze verwachten dit effectiever te kunnen dan bestaande organisaties. Met het geld dat wordt bespaard kunnen met sluiting bedreigde buurthuizen open blijven. Probleem is wel dat in Nederland geen rechtsvorm is die goed past bij een organisatie waarvan mogelijke opbrengsten terugvloeien naar de gemeenschap. In het manifest wordt Den Haag opgeroepen dit beter te regelen.
Kritische fase
Het LSA heeft het document opgesteld omdat de wijkaanpak – het verbeteren van achterstandswijken – zich in een kritische fase bevindt. Er is nog maar weinig geld voor. Woningcorporaties hebben door de economische crisis weinig te besteden en het kabinet schaft de zogenoemde Vogelaarheffing (bedoeld om geld in te zamelen voor de wijkaanpak) af. Daardoor is de inzet van bewoners belangrijker geworden.
Bijdrage
Het manifest werd zaterdag ter plekke opgesteld. De afgelopen tijd konden bewoners een bijdrage leveren. De deelnemers aan de conferentie bespraken die zaterdag en een redactie onder leiding van publicist Jos van der Lans maakte er ter plekke een manifest van.
Bron: ANP/ANP-Photo