Mensen met psychische aandoeningen zijn vaker eenzaam en niet actief in het arbeidsproces. Behalve goede ggz-zorg hebben zij ook ondersteuning nodig die is gericht op zelfredzaamheid. Het is aan de gemeenten om de transitie aan te pakken met een nieuw zorg- en ondersteuningsaanbod. Gericht op vergroting van de maatschappelijke participatie van ggz-cliënten.
Zelfredzaamheid
Dat is de boodschap in de whitepaper “Verward gedrag” van een vijftal auteurs van het programma Re-integratie van het Trimbosinstituut. De auteurs maken duidelijk dat aan die maatschappelijke participatie van ggz-patiënten een aantal uitgangspunten vast zitten die ‘cruciaal zijn’. En dat het stimuleren van eigen kracht en het beroep op het eigen oplossend vermogen van de ggz-patiënt ook een keerzijde heeft: mensen zijn erg kwetsbaar en daar moet je rekening mee houden.
De huidige praktijk in de zorg voor verwarde personen staat nog ver af van de praktijk die we beogen.’ Dat zegt Leen van Leersum, lid van het aanjaagteam Verwarde Personen, naar aanleiding van de presentatie van het eindrapport van het team. Lees meer>>
Peiling
Uit een peiling bij het panel van het Trimbosinstituut: Psychisch Gezien, blijkt dat mensen met aanhoudende psychische klachten behoorlijke beperkingen ervaren. Zo heeft 46% van de respondenten problemen op het gebied van wonen, 76% met sociale contacten en 87% met werken en/of leren. Veel mensen met een ernstige psychische aandoening geven de maatschappelijke participatie een onvoldoende.
FACT-team
Een van de 3 in de whitepaper beschreven uitgangspunten voor goede maatschappelijke ggz-zorg is een goede samenwerking tussen sociale wijkteams en de 2de lijns ggz. Belangrijk is de samenwerking met de FACT-teams (Flexible Assertive Community Treatment), die geïntegreerde zorg en ondersteuning organiseren voor de groep ggz-patiënten met ernstige psychische problemen. ‘Voor de wijkteams moeten er mogelijkheden zijn om de ggz te consulteren via de praktijkondersteuner bij de huisartsen. En het is belangrijk om de onbekendheid tussen FACT- en wijkteams over en weer op te heffen.’
Voor meer informatie: download hier de whitepaper “Verward gedrag”>>