Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige helpt oudere op SEH

Steeds meer ouderen die complexe zorg nodig hebben komen op de spoedeisende hulp terecht. In Amsterdam loopt een pilot waarbij wijkverpleegkundigen worden ingezet bij de overdracht van ouderen vanuit het ziekenhuis en naar huis.
Wijkverpleging
Tijdens de pilotperiode wordt bij patiënten van 65-jaar of ouder

De wijkverpleegkundige die wordt ingezet in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam zorgt ervoor dat oudere patiënten niet onnodig in het ziekenhuis hoeven te verblijven. De tijdige inzet van de wijkverpleegkundige tijdens avonden en weekenden kan ook zorgen voor ontlasting van de spoedeisende hulp, waar veel ouderen binnenkomen met een complexe zorgvraag.

Wijkverpleegkundige

Volgens Sonja Kersten, directeur van belangenorganisatie V&VN is ‘kennis van de thuissituatie en van de context van de oudere zeer belangrijk bij het inschatten van effecten van de behandeling op de herstelfase.’ Door die expertise van de wijkverpleegkundige goed te gebruiken kan de juiste behandeling eerder worden gestart en kan de patiënt eerder uit het ziekenhuis worden ontslagen.

Veilig

Annamarie Valkema, ambassadeur wijkverpleegkundige en werkzaam bij zorgorganisatie Cordaan, is betrokken bij de pilot: ‘Nu wordt gewacht met het overplaatsen van de oudere tot de volgende werkdag en blijft een bed soms onnodig bezet. Het ziekenhuis en de patiënt weten niet altijd wat er mogelijk is. De inzet van de wijkverpleegkundige zorgt ervoor dat iemand met een veilig gevoel naar huis kan.’

ActiZ, de branchevereniging voor zorgondernemers, heeft in een brandbrief aan minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn zorgen geuit over de ontwikkeling binnen de wijkverpleging. ‘We hebben al eerder aan de bel getrokken, maar constateren dat de problemen nog steeds bestaan.’ Lees meer>>

Pilot

Tijdens de pilotperiode van drie maanden wordt in het OLVG bij patiënten van 65-jaar of ouder, die medisch stabiel zijn en volgens de arts naar huis kunnen, de wijkverpleegkundige gebeld. Zij komt dan naar het ziekenhuis voor de intake en bepaalt wat er nodig is om de oudere veilig naar huis te verplaatsen. Ze regelt de zorg, de hulpmiddelen en het vervoer.

Onderzoek

Er zijn al diverse voorbeelden waaruit blijkt dat overdracht van ziekenhuis naar thuiszorg een belangrijk aandachtspunt is. Uit onderzoek naar de Transmurale zorgbrug bleek al dat het sterftecijfer onder ouderen die na ontslag uit het ziekenhuis afneemt als zij begeleiding krijgen van een wijkverpleegkundige.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.