‘Met dit project krijgt het werk van de wijkverpleegkundige meer inhoud door aan de verplegende taken een coördinerende, een regisserende en een signalerende taak toe te voegen. Het werk van de wijkverpleegkundige moet er op gericht zijn dat de positie van de cliënten wordt versterkt, zodat ze zelfstandig kunnen wonen en niet afhankelijk worden van de AWBZ.’ Dat zei staatssecretaris Bussemaker op de werkconferentie vorige week.
Zichtbare verpleegkundige
Met ‘Zichtbare Schakel. De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt’ geeft de staatssecretaris uitvoering aan de motie Hamer. De Tweede Kamer nam deze motie in september 2008 aan, om het aantal wijkverpleegkundigen vooral in veertig aandachtswijken uit te breiden. Beroepsvereniging voor zorgprofessionals V&VN is betrokken bij dit programma.
Wonen, zorg, welzijn
De wijkverpleegkundige moet weer zichtbaar worden. In de eerste plaats voor de bewoners in de wijk, maar ook voor de collega-professionals op het terrein van wonen, zorg en welzijn en voor de gemeente. Eind 2009 zijn 42 Zichtbare Schakel-projecten van start gegaan in de aandachtswijken. In totaal moeten de projecten werk bieden aan 250 extra wijkverpleegkundigen, waarvan er nu met de start van het programma zo’n 200 aan het werk gaan.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Wij zijn net gestart, met het programma “de zichtbare schakel”. Onder de naam “nait soezen”, in de stad Groningen.
Het geeft veel voldoening, dat we het werk waar we goed in zijn kunnen doen, zonder allerlei regeltjes.
Dus nait soezen, moar doun!