Het signaleren van een ‘mogelijke zorgvraag bij kwetsbare burgers’ en deelname van wijkverpleegkundigen in sociale wijkteams zal voor alle verzekerden beschikbaar zijn. Ook voor mensen die door de zorg moeilijk kunnen worden bereikt, de zogenoemde zorgmijders. Met het nieuwe financieringsmodel voor verpleging en verzorging vanaf 2015 willen de bewindslieden de veranderingen in de langdurige zorg veilig stellen. Meer specifiek gaat het ook om de financiering van de wijkverpleegkundige in het sociale wijkteam en ‘als zichtbare schakel tussen zorg en welzijn’.
‘Juist de gezamenlijke zorg met de verschillende professionals in de wijk geeft ruimte om preventief te werken. Onze wijkzorg is zeker goedkoper.’ Dat zegt wijkverpleegkundige Annette Harmelink, al bijna 30 jaar in het vak. Lees hier meer >>
Beloning
Verpleging en verzorging zijn onderdeel van de Zorgverzekeringswet. De financiering van de langdurige zorg wordt in drie onderdelen opgesplitst: beschikbaarheidsfunctie (signaleren, sociale wijkteam), verpleging en verzorging en een derde segment, dat is gericht op het belonen van resultaten van zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Het gaat in het derde segment om beloning van verbeteringen, bijvoorbeeld een betere gezondheid van bewoners, minder doorverwijzingen, zorgvernieuwing.
Eigen risico
De financiering van de wijkverpleegkundige zal niet onder het eigen risico voor verzekerden vallen, hebben de bewindslieden besloten na onderzoek van de voor- en nadelen. Verder willen de regeringsleiders de verantwoordings- en registratiezucht in de thuiszorg terugbrengen. Onder andere door de declaraties van verpleging en verzorging te baseren op het zorgplan voor de individuele cliënt.
Budget
Tot slot laten Schippers en Van Rijn er geen misverstand over bestaan dat budgetoverschrijdingen niet toelaatbaar zijn. In de brief schrijven zij dat ze in grijpen met zwaar geschut: het zogenoemde Macrobeheersinstrument om overschrijdingen terug te vorderen. Verder wil de minister ook eigen risico en eigen betalingen voor cliënten invoeren, als partijen over het vastgestelde zorgbudget heen gaan.
Kijk voor meer artikelen over de decentralisatie van zorg in het dossier Transitie>>