Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleging stemt niet goed af met mantelzorg

De samenwerking tussen wijkverpleging en andere professionals in de wijk kan beter. Evenals de afstemming van de zorg voor de cliënt met de mantelzorgers. Toch zijn cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals overwegend positief over de wijkverpleging.
foto Picscout

Dat blijkt uit een onderzoek van instituut Nivel. Cliënten vinden het belangrijk dat ze mee kunnen beslissen over de aard en het tijdstip van de zorg. De wijkverpleegkundigen zelf geven aan dat hun werkdruk echt is gestegen door de toename van kwetsbare cliënten met complexe zorgvragen. Niet meer dan de helft van de bevraagde mantelzorgers zegt dat de wijkverpleging de zorg met hen afstemt.

Onderzoek

Nivel heeft voor het onderzoek 1500 cliënten bevraagd en ruim 1000 mantelzorgers via een vragenlijst. Daarnaast vulden 569 verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkverpleging de vragenlijst in. Er zijn ook drie focusgroepen gehouden, waarin mensen werden mondeling zijn bevraagd.

Langer zelfstandig thuis

Cliënten blijken het belangrijk te vinden dat ze zich langer thuis zelf kunnen redden. De wijkverpleging heeft daar een doorslaggevende rol in. Ook mantelzorgers zijn overwegend positief, al geeft een op de vijf ondervraagde mantelzorgers aan dat ze meer zorg nodig hebben voor hun naaste.


De proef met één regisseur en één budget voor wijkverpleging per Utrechtse wijk kan doorgaan.Aanbieders van thuiszorg en verpleging en verzorging krijgen alleen betaald voor ‘zorg achter de deur’. Omdat de door de zorgverzekeraars betaalde tarieven te laag zijn, is er geen geld om in te zetten op zelfredzaamheid van cliënten. Dat zegt Buurtzorg-directeur Jos de Blok. Hij overweegt een cliëntenstop. Lees meer>>


Samenwerking

Een ander verbeterpunt is de afstemming van de wijkverpleging met andere professionals, zoals het wijkteam, de ggz en de gemeente. De samenwerking met de huisarts wordt door de wijkverpleging goed ervaren. De verplegenden en verzorgenden geven trouwen aan dat de meeste zorgvragers de wijkverpleging goed weten te vinden. Dat is een plus, omdat over het algemeen de toegang naar wijkverpleging lastig is voor mensen met psychiatrische problemen of mensen met een migratie-achtergrond.

Evaluatie

Het onderzoek is onderdeel van de evaluatie van de Hervorming Langdurige Zorg. Die hervorming heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat sinds begin 2015 wijkverpleegkundigen weer zelf indiceren. Ook moeten zij meer aandacht hebben voor zelfredzaamheid van cliënten en voor de inzet van mantelzorgers. NIVEL voerde het onderzoek in 2016 en 2017 uit op verzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het kader van de Evaluatie Hervorming Langdurige Zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.