Dat blijkt uit een peiling van de Unie KBO onder gemeenten. De informatie over alternatieve voorzieningen voor zorg is slecht geregeld voor mensen die afhankelijk zijn van inkomens- en zorgondersteuning. En de informatie is bovendien vaak niet te begrijpen. Dat is een grote hindernis voor mensen die hoge zorgkosten hebben, zoals chronisch zieken en gehandicapten. ‘We zien verder dat er grote verschillen zijn in vergoedingen voor hoge kosten’, zegt Manon Vanderkaa, directeur van de Unie KBO voor ouderen kan dat oplopen tot 900 euro per jaar.’
Steekproef
Unie KBO, belangenbehartigingsvereniging voor senioren, heeft een steekproef gedaan onder 40 gemeenten. Er is gekeken naar de Wmo-voorzieningen die gemeenten hebben opgezet voor mensen die veel zorg nodig hebben en naar de inkomensondersteuning aan zorgbehoevenden. De verschillen tussen gemeenten zijn groot, aldus Unie KBO. Het gaat om de aanvullende inkomensondersteuning door afschaffing van de Wtcg (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten) en de CER (compensatie eigen risico).
De grote zorg over de opvang van ouderen in de toekomst is dat de zorg achteruit gaat als mensen zelf voor naasten moeten zorgen. Toch wil 68% van de mensen de zorg voor ouders thuis op zich nemen. Lees meer>>
Vergoeding zorgkosten
Er zijn gemeenten die ruime en toegankelijke regelingen hebben, zoals Amsterdam. En gemeenten die zo traag zijn dat er nog geen regeling is, zoals Culemborg. Zo kan het gebeuren dat een 58-jarige chronisch zieke vrouw in de gemeente Ede kampt in 2013 nog 583 euro ontving als aanvulling op haar inkomen van 120% van het sociaal minimum. In 2015 blijkt dat de gemeente een andere grens stelt: 110% van het sociaal minimum. Nu ontvangt ze geen tegemoetkoming meer.
Chronische ziekte
Had de vrouw enkele kilometers verderop in Wageningen gewoond, dan was ze beter af geweest. Inwoners met een chronische ziekte of handicap kunnen daar in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van Euro 375 per jaar tot een inkomen van 130% van het sociaal minimum. In Amsterdam krijgt mevrouw, vanwege de vele kosten die ze maakt, bijvoorbeeld voor het extra moeten wassen van kleding, de snelle slijtage van kleding en het hogere energieverbruik, een jaarlijkse tegemoetkoming van 915 euro.
Inkomensondersteuning
Gemeenten zijn niet verplicht om een maatwerkvoorziening en een individuele inkomensondersteuning aan te bieden. Het gevolg is dat veel ouderen, die in 2014 nog in aanmerking kwamen voor regelingen, nu niet meer gecompenseerd worden voor extra zorgkosten. Volgens directeur Vanderkaa is voor senioren niet duidelijk op welke voorzieningen ze nog aanspraak kunnen maken. Vanderkaa spreekt van ‘willekeur’. Zij wil dat staatssecretaris Van Rijn ‘moet controleren waar de wtcg-gelden, die zijn overgeheveld naar gemeenten, nu aan uit worden gegeven’. Zoals Van Rijn overigens ook had toegezegd.
Maak Landelijke regels en voor iedereen hetzelfde. Tenzij iemand wel zo een hoog inkomen heeft en geen gemeentelijke bijbetalingen. Of maak ziekte kosten weer aftrekbaar bij de belasting en een medische verklaring van de ziekte en de kosten die worden gemaakt. Er wordt gekeken naar het Bruto inkomen, terwijl iemand nog een heel hoge hypotheek heeft en veel extra bijzondere kosten zoals specialisten bezoek en andere ziekte kosten. Dat gaat allemaal wel van je inkomen af!
In 2006 de VNG al voor gewaarschuwd: maak landelijk een uniforme retributie-regeling.