Krob geeft met zijn onderzoek naar outreachende hulpverlening aan mannen in de prostitutie ook advies over hoe je online het beste hulp kunt bieden. Deze mannen en jongens, overigens niet per definitie slachtoffers, zijn bereid om in chatgesprekken met hulpverleners te praten. Bijvoorbeeld over onderwerpen als schulden, psychische problemen en seksualiteit. Maar hoe en waar zijn ze te benaderen?
Chatrooms
Mannelijke sekswerkers zijn redelijk eenvoudig te vinden, stelt Krob in zijn scriptie. In chatrooms op homo- of andere sites waar veel homoseksuelen komen, bieden zij hun diensten aan. Ook op sites waar zij adverteren, proberen sekswerkers afspraken te maken. Krob sprak online ruim 50 sekswerkers aan en vroeg hen mee te werken aan het onderzoek. Daarmee wil hij een indicatie geven van de behoeften van deze doelgroep.
Veilig
Het is volgens Krob noodzakelijk om de hulp aan deze mannen en jongens laagdrempelig en veilig aan te bieden om hen niet af te schrikken. Het is een kwetsbare groep, maar zij zullen niet snel zelf om hulp vragen, zo blijkt uit het onderzoek. Online hulp geeft hen een veiliger gevoel dan face-to-face-contact.
Kindertelefoon
De veldwerker komt met de Methodiek Online Veldwerk die nog verder moet wordenon twikkeld, maar waarvoor hij al wel een basis schetst. Volgens Krob kunnen drie methodieken hiervoor worden gecombineerd worden. Het gaat om de Methodiek Outreachend Werken, het gespreksmodel Kindertelefoon en gesprekstechnieken van de methodiek Chat van Schalken.
Gesprek
Het gespreksmodel Kindertelefoon gaat ervan uit dat diegene die contact legt, in grote mate bepaalt hoe het gesprek loopt. De hulpverlener structureert het gesprek, zodat het niet bij oeverloos gebabbel blijft. Dat zorgt voor helderheid en een gevoel van veiligheid, aldus Krob. Samen met de competenties voor het Outreachend werken en de online gesprekstechnieken van Schalken, ligt er volgens Krob een basis voor de Methodiek Online Veldwerk.
Flexibel
Verder merkt Krob op dat de werktijden van veldwerkers niet overeenkomen met de tijden dat mannelijke sekswerkers online zijn. Maatschappelijk werkers met flexibelere werktijden, die eventueel vanuit huis kunnen werken met speciale computerprogramma’s, zouden een oplossing zijn.
Denis Krob heeft de scriptieprijs online hulp 2010 gewonnen. Stichting E-hulp is initiatiefnemer van deze prijs en wil hiermee onderwijsinstellingen oproepen meer aandacht te schenken aan online hulpverlening. Krob deed zijn onderzoek in opdracht van Humanitas PMW Rotterdam.
Lees ook:
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neemhier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Stichting E-hulp.nl/Foto: Markus Bollingmo