Ieder jaar bekroont het Oranje Fonds met deze prijs sociale initiatieven die op verschillende groepen mensen verbinden. De uitreiking in 2013 heeft als thema ‘Alle jaren tellen’, met initiatieven die verschillende generaties samenbrengen. Naast de jaarlijkse Appeltjes van Oranje worden er dit jaar ter ere van de troonswisseling nog drie Kroonappels uitgereikt. Na een uitvoerig selectieproces met bijna 4.000 inzendingen zijn drie sociale initiatieven beoordeeld als de mooiste van ons Koninkrijk. Als prijs ontvangen deze initiatieven ook ieder een bronzen beeldje en een geldbedrag van 50.000 euro.
De winnaars Appeltjes van Oranje 2013 zijn:
Gluren bij de Buren, Stichting ZuidOostZorg, Oosterwolde
Bewoners van het verpleeghuis Stellinghaven Oosterwolde en kinderen van de tegenover liggende basisschool Tussen de Singels komen wekelijks met elkaar in contact. Ze ondernemen gezamenlijk leuke activiteiten waardoor het contact tussen beide leeftijdsgroepen wordt versterkt.
Stichting Jeugd Rode Kruis, Willemstad Curaçao
Jongeren bezoeken ouderen en doen klusjes. Door het vaste contact ontstaat een hechte band. Ook familieleden van de jongeren springen bij, bijvoorbeeld om hen naar de oudere te brengen. Eens per jaar komen alle ouderen en jongeren bijeen voor een groot feest.
De Generatietuin, Stichting Saffier De Residentiegroep, Den Haag
Kwetsbare hoog bejaarde bewoners (gemiddeld 90 jaar) van een woon-zorgcomplex tuinieren met kinderen van 4 tot 10 jaar van de naschoolse opvang. Het project verbindt generaties die elkaar in het alledaagse leven niet of nauwelijks ontmoeten.
De winnaars van de Kroonappels zijn:
Best Buddies, Goeree-Overvlakkee
Deze stichting realiseert door heel Nederland vriendschappen tussen studentvrijwilligers en jongeren met een licht verstandelijke beperking. Het initiatief brengt in heel Nederland jongeren mét en zonder beperking samen.
Stadstuin Emma’s Hof, Den Haag
De tuin fungeert als een openlucht buurthuis en draait volledig op de inzet van ruim 100 vrijwilligers. De stadstuin is volledig door de buurt zelf opgezet en is al acht jaar een ontmoetingsplek in de wijk.
Stichting Manteling, Middelburg
Stichting Manteling biedt sinds 1995 hulp aan mensen met een ziekte, handicap of dementie en aan mensen in de laatste fase van hun leven. De 285 vrijwilligers van Manteling worden ingezet als maatje of werken in het hospice of de terminale zorg thuis. Ook treden sommigen van hen op als netwerkcoaches.