Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wmo betekent samenwerken voor de participatie’

Om de Wmo goed uit te voeren, is het belangrijk dat er nieuwe vormen van samenwerking ontstaan tussen gemeenten en lokale professionele en vrijwilligersorganisaties. Maar hoe zorg je ervoor dat deze partijen goed samenwerken?
'Wmo betekent samenwerken voor de participatie'

Cliëntorganisaties, kerken, moskeeën, vrijwilligers en mantelzorgers, het bedrijfsleven, woningcorporaties. Verschillende partijen werken met elkaar samen om de participatiedoelstellingen binnen de Wmo te behalen. Anita Peters van kenniscentrum MOVISIE: ‘Vaak zijn het werelden van verschil en staan de doelstellingen nog niet goed op het netvlies. Het is belangrijk dat deze organisaties elkaar beter kunnen vinden en weten hoe ze samen kunnen werken.’

Belang
In een aantal masterclasses tijdens de Wmo-werkconferenties van het kenniscentrum moet duidelijk worden welke mogelijkheden er zijn. Peters: ‘Marktgerichte organisaties moeten weten dat zij hun concurrentiepositie kunnen behouden en ook kunnen openstaan voor samenwerking. Ook cliëntenorganisaties moeten op een bepaald niveau gaan denken. Zij zouden niet enkel aan het individuele belang van hun cliënten, maar ook aan het algemene belang van de Wmo moeten denken.’

Onderzoek
Daarnaast komen de burgerorganisaties aan bod tijdens de masterclasses. Uit recent onderzoek van MOVISIE blijkt dat de Wmo voor burgerorganisaties nog niet leeft. Het is voor deze organisaties vaak onduidelijk welke rol zij in de uitvoering moeten spelen. Gemeenten en professionele uitvoeringsorganisaties zijn hier eveneens nog niet uit. En dat terwijl één van de centrale thema’s van de Wmo de inzet van burgerorganisaties is, zo stelt het kenniscentrum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.