Volgens een woordvoerder is het voorstel niet geboren uit bezuinigingsoverwegingen. Wel is het de bedoeling dat er minder tijd en middelen worden verspild aan zorg die mensen eigenlijk niet willen of nodig hebben.
Buurthuis
Volgens de VNG kan het beschikbare geld voor de Wmo zo veel gerichter worden besteed. ‘Stel dat iemand nu hulp in de huishouding krijgt omdat die persoon daar volgens de regels nu eenmaal recht op heeft. Maar uit het gesprek blijkt dat de cliënt eigenlijk liever naar het buurthuis wordt gebracht voor een praatje. Aan die wens kunnen we in de toekomst beter voldoen.’
Bezuinigen
De VNG heeft de plannen samen ontwikkeld met belangenorganisaties van chronisch zieken, gehandicapten en senioren. Volgens de woordvoerder wordt er niet getornd aan bestaande rechten die burgers hebben. Een aantal pilotgemeenten werkt al ruim een jaar op deze manier en de resultaten zijn zeer positief, aldus de VNG.
Schoon
Gemeenten zijn verplicht hulpbehoevende mensen te helpen op een aantal gebieden. Zo moet een huis schoon en leefbaar zijn, de kleding dient schoon en ‘doelmatig’ te zijn en mensen moeten zonodig geholpen worden met vervoer.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: ANP/Foto: ANP/Nils van Houts
Het is natuurlijk een mooi idee naar de vraag achter de vraag te kijken. De praktijk is in elk geval in Leiden anders. In het kader van de bezuinigingen is een cliënt met zeer veel beperkingen 7 uur ondersteunende begeleiding kwijtgeraakt. Zij vraagt een uurtje extra huishoudelijk hulp aan voor het (gezamenlijk) doen van de wekelijkse boodschappen; dit wordt geweigerd, omdat er een voorliggende voorziening zou zijn. In de praktijk is deze er niet; alle professionele of vrijwilligersorganisaties geven niet thuis. In het ene geval zit boodschappen doen niet in het pakket (een vrijwilliger mag alleen gezelschap bieden); in het andere geval zijn er geen vrijwilligers. Geadviseerd wordt gebruik te maken van de thuisbrengservice van supermarkten. De cliënt kan deze extra kosten echter niet opbrengen, omdat zij al jaren een wao-uitkering onder het sociaal minimum heeft. Tot nu toe heeft geen enkele wmoloketmedewerker haar geadviseerd aanvullende bijstand aan te vragen en bekeken of zij niet in aanmerking komt voor de zogenaamde langdurigheidstoeslag. Overigens zij gemeld, dat de gemeente een aantal andere zaken wel goed heeft geregeld.