Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wonen in een achterstandswijk maakt ziek

Het leven in een achterstandswijk heeft slechte invloed op de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Nivel. Zelfs als met alle ongunstige factoren rekening is gehouden, blijken deze mensen toch nog vaker de huisarts te bezoeken.
Wonen in een achterstandswijk maakt ziek

Door Carolien Stam -Vooral de leefstijl van bewoners van achterstandswijken, voeding, rook- en drinkgedrag, is een belangrijke oorzaak voor de relatief slechte gezondheid. Aldus Nivel-onderzoeker Walter Devillé. Hij heeft onderzoek gedaan in 24 probleemwijken. Het leefklimaat in deze wijken laat sporen na op het lichamelijke en geestelijke welbevinden van bewoners, volgens Devillé.

Meer last
De grote gezondheidsverschillen in achterstandswijken en andere wijken worden vaak verklaard uit een ongezondere leefomgeving, ongezondere leefstijl of kwalitatief minder goede zorg. Volgens het Nivel blijkt echter dat, zelfs als met al deze factoren rekening wordt gehouden, mensen in achterstandswijken vaker naar de huisarts gaan. Ze hebben relatief meer last van hoge bloeddruk, astma en COPD, migraine, maagpijn en meer medisch onverklaarbare klachten.

Onveilige wijken
Het onderzoek is gedaan in de veelal onveilige wijken in grote steden met veel overlast en een grotendeels sociaaleconomisch zwakke bevolking. Bekend is dat laag opgeleiden korter leven dan hoger opgeleiden en dat zij ook minder jaren in goede gezondheid doorbrengen. Deze mensen hebben vaak meerdere en chronische aandoeningen.

Versterking
Nivel-onderzoeker Devillé pleit voor versterking van de gezondheidszorg in de probleemwijken. ‘Het meeste rendement valt te halen uit een gerichte aanpak van de meest voorkomende aandoeningen.’

Huisartsen en praktijkondersteuners in achterstandswijken blijken verder meer met agressie en communicatieproblemen te maken te hebben. Versterking van de zorg zou zich ook daarop moeten richten, aldus het Nivel. Sinds 1996 bestaat er al gericht beleid van de Landelijke Huisartsen Vereniging en Zorgverzekeraars Nederland om in achterstandswijken goede huisartsenzorg te behouden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.