Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Woning van veel chronisch zieken niet berekend op de toekomst

De meerderheid van de woningen van chronisch zieken is onvoldoende berekend op de toekomst, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL . Het merendeel van de chronisch zieken wacht met het aanpassen van de woning tot het echt nodig is.
Woning van veel chronisch zieken niet berekend op de toekomst

Vier op de tien chronisch zieken bewonen een zogenoemde ‘nultredenwoning’, een woning die zowel van binnen als van buiten toegankelijk is zonder traptreden. Zij hoeven nauwelijks verdere aanpassingen in hun woning aan te brengen als door verergering van de ziekte of door de ouderdom hun beperkingen toenemen. Voor de overige 60 procent kan dit in de toekomst wel noodzakelijk zijn.

Toekomst

Toch heeft maar een kwart van de chronisch zieken zijn woning aangepast met het oog op de toekomst. Eén op de tien is dit van plan, zo blijkt uit het onderzoek. Vooral chronisch zieken met ernstige beperkingen en 75-plussers passen hun woning aan, maar de andere groepen doen dit veel minder. Het merendeel met aanpassingen tot het echt nodig is.


Veiligheid

‘Met kleine aanpassingen zijn bestaande woningen vaak heel geschikt te maken om zelfstandig te blijven wonen, stelt NIVEL-onderzoeker Monique Heijmans. ‘Ook bij een beperking. Het is verstandig hier al vroeg over na te denken en dit tijdig te regelen. Het verhoogt het comfort en de veiligheid van de woning. Met minder gladde vloeren verminder je bijvoorbeeld de kans om te vallen. En als de beperkingen plots toenemen, hoef je niet hals over kop naar een andere woonvorm omdat er geen tijd meer is om de woning aan te passen.’

Toegankelijk

Mensen met een chronische ziekte of beperking willen niet alleen zelf langer zelfstandig wonen en deelnemen aan activiteiten in de buurt, de overheid stimuleert dit ook. Het stelt niet alleen eisen aan de woning maar ook aan de omgeving: de winkels en de apotheek moeten ook makkelijk toegankelijk zijn zonder stoepen, drempels en trappen. De meeste chronisch zieken blijken hun woonomgeving als goed toegankelijk te ervaren. De toegankelijkheid van voorzieningen in de buurt van chronisch zieken met een ernstige lichamelijke beperking behoeft vaak wel verbetering, aldus het NIVEL.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: NIVEL/Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.