De rechtbank heeft een beroep van woningcorporatie De Veste ongegrond verklaard. De Veste ging in beroep tegen de weigering van voormalig minister Ella Vogelaar (Wijken en Wonen) om de corporatie uit het publieke bestel te laten treden. De bestuursrechters denken dat het toezicht op de sociale huursector na uittreding niet in dezelfde mate gegarandeerd is als nu het geval is. Directeur Jan Sinke van woningstichting De Veste uit Ommen stapt naar de Raad van State om uit het publieke bestel te kunnen stappen. Hij gaat in beroep tegen de uitspraak die de rechtbank in Zwolle vrijdag deed.
Aftrekposten
Directeur Jan Sinke van De Veste maakte in februari 2008 bekend als privaat bedrijf verder te willen. Volgens hem is het bedrijf dan beter af omdat woningcorporaties sinds enkele jaren niet alleen winstbelasting over hun commerciële, maar ook over hun sociale activiteiten moeten betalen. Dat moeten ze als privaat bedrijf ook, maar dan kunnen ze wel meer aftrekposten opgeven bij de Belastingdienst. Sinke wilde het bouwen van huurwoningen als een van de kerntaken van De Veste behouden.
Fonds
De minister wees in haar weigering onder meer op de solidariteitsgedachte die aan het bestel van woningcorporaties ten grondslag ligt. Corporaties moeten jaarlijks een bijdrage leveren aan een fonds, waarmee minder vermogende instellingen financieel worden gesteund. Volgens de rechters mag de minister dit belang boven dat de van de stichting stellen.
Uittreden
Enkele dagen geleden vroeg Woningstichting Den Helder toestemming aan minister van Wonen en Wijken, Eberhard van der Laan, om uit het publieke bestel te treden. De stichting dreigde naar de rechter te stappen als Van der Laan daar niet mee zou instemmen. Directeur Gerrit Seegers stelt dat zijn verzoek gewoon op tafel blijft liggen, omdat de situatie van De Veste en Woningstichting Den Helder op sommige punten verschilt.
Toezicht
Minister Eberhard van der Laan (Wonen en Wijken) is ‘ontzettend blij’ met de uitspraak van de rechter in de zaak van woningcorporatie De Veste uit Ommen. ‘Ik ben ook blij met de motivering van de rechter dat het stelsel nodig is om toezicht te kunnen houden.’ Van der Laan erkent dat sommige corporaties uit het stelsel willen stappen. ‘Maar de goegemeente vindt het stelsel goed’, aldus de minister. Volgens Van der Laan is een wetsvoorstel in de maak waardoor de woningcorporaties dichter bij de overheid worden getrokken. ‘Als de vraag wordt opgeworpen waartoe de corporaties op aarde zijn, is het antwoord: voor het maatschappelijk belang.’
Beperkt
De branchevereniging van woningcorporaties Aedes liet in een reactie weten dat zij de frustraties van de twee stichtingen begrijpt. Voorzitter Marc Calon vindt dat de volledige invoering van de winstbelasting corporaties beperkt bij hun taak voor sociale huisvesting. ‘Deze belasting moet daarom van tafel.’ Toch vindt Aedes het geen goed idee dat corporaties als privaat bedrijf verder gaan. De koepel staat op het stanpunt dat het bestel het publieke belang van sociale huisvesting garandeert. Aedes vindt ook de onderlinge solidariteit tussen corporaties belangrijk.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP