Woningcorporaties krijgen vaak als eerste te maken met de problemen van verwarde mensen die zelfstandig wonen. De corporaties hebben onvoldoende mogelijkheden om op tijd in te grijpen. Er moet betere afstemming zijn met hulpverleners en de gemeente moet de regie nemen, vindt Aedes, de vereniging van woningcorporaties.
Corporatiemonitor
Uit de “Corporatiemonitor Personen met verward gedrag” blijkt dat woningcorporaties vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om vroegtijdig in te grijpen. Ze werken samen met organisaties in de wijk: met politie (94 procent), sociaal wijkteam (78 procent), gemeenten (68 procent) en GGZ (66 procent). Maar bij complexe problemen is sterke regie nodig van de gemeente.
Zelfstandig wonen
‘Snel ingrijpen is in het belang van de bewoner én de buren’, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder. ‘We komen liever nu langs met een zorgverlener, dan met de politie als het te laat is. We willen de wijk voor iedereen leefbaar houden. Dus nieuw kabinet, onderken dat langer zelfstandig wonen tot problemen leidt. En zorg dat alle betrokken organisaties goed kunnen samenwerken en – als de situatie daarom vraagt – informatie kunnen delen.’
Onvoldoende begeleiding
Verwaarlozing en vervuiling komen het meest voor, zo blijkt uit de Corporatiemonitor. Het aandeel corporaties dat daarmee te maken krijgt, is in de afgelopen twee jaar met 20 procent gestegen. Ook geluidsoverlast en nachtelijke overlast door bijvoorbeeld psychoses of paniekaanvallen komen vaker voor. Negen van de tien van de corporaties vindt dat er onvoldoende begeleiding is voor mensen met een GGZ-achtergrond.
Medewerker
Uit de enquête van Aedes blijkt dat 80 procent van de corporaties agressie en geweld tegen hun medewerkers ziet toenemen. Daarom wil Aedes ook onderzoeken hoe corporatiemedewerkers ondersteuning kunnen krijgen bij het herkennen van en omgaan met verward gedrag.