Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Yvonne van Gilse, LOC: ‘Geef alle ouderen een Ipad’

De “houtskoolschets” van het kabinet voor de Beginselenwet in de zorg geeft cliënten zeker perspectief, vindt Yvonne van Gilse, directeur van de LOC Zeggenschap in de zorg. ‘Er wordt uitgegaan van de visie van de cliënt, dat is meer dan het wettelijk recht op een douchebeurt van tien minuten.’
Yvonne van Gilse

‘Het recht op eigen regie van de cliënt staat centraal in de houtskoolschets van het kabinet,’ zegt Yvonne van Gilse. Zij is directeur van de cliëntenbelangenorganisatie LOC Zeggenschap in de zorg. De eigen waarden van de cliënt staan voorop in de zorg en dat is een verworvenheid, meent ze: ‘In het zorgplan kan dat voor elk individu verschillend worden ingevuld. De cliënt gaat met de zorginstelling daarover in gesprek. Je hebt zelfs de mogelijkheid het recht bij de rechter af te dwingen.’

Regie
Het kabinet stelt voor om in een Beginselenwet concrete rechten op te nemen voor bewoners van zorginstellingen. Het belangrijkste recht is het recht op de regie over het eigen leven. De cliënt heeft zelf invloed op de kwaliteit van leven. De cliënt geeft zelf sturing aan de contacten met familie en vrienden.

Grenzen
Cliënten kunnen die regie vaak niet alleen regelen. ‘Ze zullen terugvallen op familie en als die er niet is op een mentor.’ Van Gilse erkent dat er veel op de schouders van familie en vrijwilligers terecht komt. ‘De kunst is zelf je mogelijkheden en grenzen aan te geven. Met elkaar, familie en mantelzorgers, moet je in beeld brengen wie wat kan doen.’

Douchebeurt
Of de maatschappij en de mensen, die steeds meer moeten werken en minder tijd voor mantelzorg hebben of overbelast raken, daar klaar voor zijn, is wel de vraag, vindt Van Gilse. ‘Ik zie dat in de zorginstellingen wel steeds meer die andere manier van kijken naar zorg terrein wint. Er wordt meer uitgegaan van de visie van de cliënt. Dan gaat het niet om het wettelijke recht op een douchebeurt van tien minuten. Het gaat om wat je als mens nodig hebt, dat kan ook één keer in de week douchen zijn. Of twee keer per dag.’

Ipad
Voor verbetering van de zorg ziet de LOC-directeur veel heil in nieuwe initiatieven die mensen langer thuis kunnen laten wonen. Zoals een vaste verpleegkundige in de wijk en meer gebruik van zorg op afstand. ‘Waarom niet iedereen die zorg nodig heeft een Ipad geven? Mensen kunnen onderling contact via internet hebben, maar ook met de zorgorganisaties. Je kunt er voorlichting op zetten voor verzorgenden en mantelzorgers. Ik zie daarin enorme mogelijkheden. Iedereen heeft een computer thuis, ook ouderen kunnen daar mee omgaan.’

Kennis
Een andere belangrijke verbetering moet bereikt worden door medewerkers in de zorg beter te scholen. ‘Wij zien dat vooral in de ouderenzorg het opleidingsniveau laag is. Medewerkers hebben bijvoorbeeld te weinig kennis van omgaan met cliënten met Alzheimer. Die kennis stuurt wel het handelen van verzorgenden en dat is belangrijk voor de kwaliteit van de zorg voor de cliënt.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn ook op Twitter

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Leuk bedacht een ipod, goed voor onze generatie maar niet voor 95 plussers, die het al moeilijk vinden een monitor te bedienen om bv een deur te openen.
    Dit betreft een groep ouderen die noodgedwongen, van intramuraal naar extramuraal gaan.Geef ze er een ipod bij dan weten ze helemaal niet meer wat en hoe ze moeten bedienen.
    Dat is dan 1 ding ook een deel van veiligheid is bij deze ouderen weggenomen, ze worden voor een deel weer teruggeworpen op zichzelf.
    Op dit moment gebeurt dit veel in het land omdat er veel zorginstellingen nieuwbouw plegen in de vorm van appartementen,wat dan inhoudt dat die mensen thuizorg krijgen aangeboden.

  3. Iedereen heeft een computer thuis, ook ouderen kunnen daar mee omgaan.’
    Groot misverstand; willen we ook eens stilstaan dat dit soort gedachten een groep Nederlanders buitensluit, nl laageletterden en mensen die aan de financiele onderkant van onze samenleving leven. Dan spreken we nog niet over het grote aantal analfabeten. De grote valkuil van professionals is dat zij denken dat iedereen beschikt over dezelfde opleidingscapaciteiten en dezelfde portomonnee.

  4. Geen Ipad, ten eerste vinden de ouderen het moeilijk om dit te bedienen en ten tweede persoonlijke contacten bij de mensen thuis zijn veel beter en dus een ruimere indicatie van de thuiszorg, met computer en I pad wordt het onpersoonlijk. Ben het wel eens met het verhogen van het nivo van de verzorgenden.
    Atte houtsma; 34 jaar verzorger in de Thuiszorg en abvakabo kaderlid (28 jaar).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.