Enrique en Hugo zitten al minstens een jaar thuis omdat geen enkele school hen wil aannemen vanwege hun dyslexie. Met een lange internationale zeilreis, die vrijdag begint, willen ze aandacht vragen voor hun gebrek aan onderwijs. Een ondertoezichtstelling zou die plannen kunnen dwarsbomen.
School
De Kinderbescherming benadrukt dat de ondertoezichtstelling niet alleen om de zeilreis gaat. ‘Er is sprake van een impasse. De ouders zeggen dat er geen enkele school voor de jongens is, maar wij denken dat ze wel degelijk ergens terechtkunnen. Met een ondertoezichtstelling willen we het gezin helpen om alsnog een school te vinden.’ In dat geval krijgen de jongens een gezinsvoogd en wordt de macht van de ouders beperkt.
Voorbereiding
Het gezin zelf is ‘ontzettend blij’ met het resultaat. ‘We hebben hier echt staan joelen en gillen van blijheid’, aldus moeder Annelies Schillemans. ‘Door de spoedzaak hebben we de afgelopen 2 dagen geen tijd meer gehad voor de laatste reisvoorbereidingen, maar de jongens vertrekken toch gewoon vrijdagmorgen.’ Om half 9 zetten de jongens vanuit hun woonplaats Vijfhuizen koers richting Zeeland.
Leerlingen
Enrique en Hugo zijn niet de enige ‘thuiszitters’. In heel Nederland zijn er zo’n 16.000 leerlingen die door geen enkele school worden aangenomen. Op hun zeilreis langs onder meer Engeland, België en Spanje kunnen de jongens afstandsonderwijs volgen via lespakketten van de Wereldschool, wat binnen de Nederlandse landsgrenzen niet kan. Hun vader zeilt overigens met een eigen bootje achter de jongens aan om zijn kroost in de gaten te houden.
Bron: ANP/ANP-photo/Erik van ’t Woud