Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slechts 1 procent van de mensen kent zelfmoordhulplijn

De zelfmoordhulplijn 113 Online en bijbehorende website moet meer bekendheid krijgen. Het aantal zelfmoorden is de afgelopen vijf jaren met 20 procent gestegen. De zorgen over hoe dat aantal te beperken zijn groot, bleek donderdag in het debat in de Tweede Kamer.
Slechts 1 procent van de mensen kent zelfmoordhulplijn

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid kondigde aan om met de stichting 113 Online te bekijken hoe de naamsbekendheid van de zelfmoordhulplijn verbeterd kan worden. Niet meer dan 1 procent van de mensen zou bekend zijn met de hulplijn 113-Online. De verdergaande stijging van het aantal suïcides in de afgelopen jaren – van 2008 tot 2012 een stijging van ruim 20 procent – noopt tot actie, vindt de Tweede Kamer.

Signalen

Bij 113 online (0900-113) kunnen mensen met zelfmoordgedachten aankloppen voor een gesprek. De stichting geeft ook trainingen aan mensen om signalen van zelfmoordgedachten beter te herkennen. De naamsbekendheid van 113 online is veel te gering. Duidelijk is wel dat als er meer mensen naar de hulplijn bellen, er ook meer geld nodig om meer mensen achter de telefoon te zetten, waarschuwden Kamerleden.

Wat kunnen zorginstellingen en andere maatschappelijke instanties doen om het suïcidecijfer terug te brengen? Psycholoog Ad Kerkhof van de Vrije Universiteit Amsterdam en psychiater Albert van Hemert van het Leids Universitair Medisch Centrum geven landelijke richtlijnen. Lees verder>>

Grote stijging

In de Kamer, en bij minister Schippers, bestaan grote zorgen over het stijgend aantal mensen dat zelfmoord pleegt. Het aantal zelfmoorden in Nederland is van 1.435 in 2008 gestegen tot 1.753 in 2012, een stijging van ruim 20 procent. De grootste stijging doet zich voor bij mannen en vrouwen tussen de 50 en 55 jaar en bij mannen en vrouwen tussen de 65 en 70 jaar.

Homojongeren

Mensen met een uitkering plegen acht keer vaker zelfmoord dan mensen met een baan, zei Schippers in het Kamerdebat. Onder lesbische en homojongeren liggen de zelfmoordcijfers hoger dan bij heterojongeren. Zelfdoding komt verder bij mannen twee keer zo vaak voor als bij vrouwen. Rond de 200 van de 1500 zelfmoorden jaarlijks worden op het spoor gepleegd.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren zich op school niet veilig genoeg voelen om uit te komen voor hun geaardheid, de kans op suïcide bij LHBT-jongeren is veel hoger dan bij hun heteroseksuele leeftijdgenoten. Gemeenten moeten beleid maken. lees meer>>

Media

Schippers gaat met de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw praten over specifieker onderzoek naar de achterliggende oorzaken van zelfmoord. Ze wil ook afspraken maken met de media om over zelfmoord terughouden te berichten en zo min mogelijk details te geven in de berichtgeving.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.