Nu moet de mondhygiënist voor behandelingen als het geven van verdoving, boren, het vullen van gaatjes en het maken van röntgenfoto’s nog een officiële opdracht nodig van de tandarts. Door de wetswijziging mogen zij nu zelfstandiger werken en kunnen zij preventief handelen.
Slechte mondzorg
De mondgezondheid is belangrijk voor ouderen, want wanneer deze slecht is, heeft dat grote gevolgen. Ouderen lopen een grotere kans op een slechte mondhygiëne door bijwerkingen van medicijnen en het afnemen van de zelfredzaamheid. Wanneer de mond gaat ontsteken kan dat pijn doen, waardoor de cliënt moeite krijgt met eten en daardoor ondervoed raakt. Ook kunnen ouderen smaakstoornissen ontwikkelen en een slechte adem kan bovendien het contact met anderen belemmeren, waardoor de cliënt geïsoleerd raakt.
Pijn
Maar niet altijd durven of kunnen ouderen goed vertellen dat ze pijn hebben. Daarom is het belangrijk dat de zorgverlener op de op signalen van een slechte mondhygiëne let. Dat kunnen ook non-verbale signalen zijn. De cliënt zit bijvoorbeeld met de vingers in de mond, raakt het hoofd veel aan, vertoont automutilatief gedrag, wordt agressief bij het verzorgen van de mond, gedraagt zich anders bij eten en drinken en het wil de gebitsprothese niet meer indoen.
Signalen
De Inspectie kreeg vorig jaar signalen dat de kwaliteit van de mondzorg binnen de ouderenzorg onvoldoende was en heeft bij inspectiebezoeken extra aandacht besteed aan mondzorg.
Het zijn vaak de mensen die te maken hebben met zorg en welzijn die op goede ideeën komen voor zorgverbeteringen. Patiënten, zorgprofessionals, cliënten, mantelzorgers, vernieuwers en belangenbehartigers signaleren vaak waar en hoe het beter kan. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs helpt deze nieuwe ideeën op weg. Lees hier meer >>