Door Esther van Andel – Inwoners van de wijk Kruiskamp waren fel tegen de komst van de opvang voor daklozen met verslavings- of psychische problemen. Het eerste hostel brandde af na de bekendmaking van diens locatie. De gemeenteraad oordeelde hard over de slechte manier waarop het college van B en W buurtbewoners had geïnformeerd over de komst van een dergelijk hostel. De brand was aanleiding om te kiezen voor een andere aanpak.
Criteria
‘Met het college van B en W zijn een aantal selectiecriteria opgesteld bij de realisatie van de voorzieningen voor verslaafde dak- en thuislozen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar bestemmingsplannen en de nabijheid van scholen. Hoewel er weinig draagvlak is voor de komst van deze hostels onder inwoners van Den Bosch, is de behoefte aan dergelijke voorzieningen groot’, zegt Herman Loerakker, communicatie-adviseur bij gemeente Den Bosch.
Beschermd wonen
Den Bosch kent een urgent huisvestingsprobleem voor cliënten met een dubbele diagnose. ‘Zij vinden nu onderdak in afkickklinieken terwijl ze zijn uitbehandeld, zwerven onnodig op straat of verblijven in opvangvoorzieningen waar ze niet de juiste hulp krijgen. Hoewel ze grote behoefte hebben aan beschermd wonen, kunnen ze dat hier niet’, zegt Loerakker.
Hostels
Om dat probleem op te lossen zijn zes hostels nodig waar 24 uur per dag zorg en begeleiding wordt geboden. De hostels moeten plaats bieden aan ongeveer 150 cliënten. Zij krijgen hier niet alleen onderdak, maar ook lichamelijke en medische verzorging, eten en drinken en hulp bij het aflossen van schulden of problemen met justitie. De hostels worden verspreid over de stad en centraal in de wijken geplaatst. Bedoeling is dat de nieuwe voorzieningen in 2015 gerealiseerd zijn.
Informatieavond
Binnenkort volgt een informatieavond voor gemeenteraadsleden over de doelgroep van de nieuwe opvanglocaties. Verder krijgen raadsleden tips van gemeenten waar al zo’n opvang is. Daarnaast komt een plan waarin precies staat welke stappen genomen moeten worden voor de totstandkoming van de hostels. Met wijkraden worden afspraken gemaakt over het voorkomen, melden en oplossen van eventuele overlast. Loerakker: ‘Om het draagvlak voor de komst van deze hostels onder wijkbewoners te vergroten is tijd nodig. Veel tijd.’