Ziekenhuizen in Nederland zijn slecht toegerust om mensen met dementie te behandelen. Dat blijkt uit het rapport van Alzheimer Nederland: “Ziekenhuizen en dementie”. Geriaters worden in de helft van de opnames niet betrokken bij de zorg. Verpleegkundigen zetten bij onrust van patiënten met dementie in bijna de helft van de gevallen kalmerende medicatie en vrijheidsbeperking in. Bij ontslag van de cliënt met dementie wordt de casemanager vaak niet ingelicht.
Diagnose dementie
Dat blijkt uit het onderzoek van Alzheimer Nederland onder mantelzorgers en mensen met dementie naar hun ervaringen bij opname in het ziekenhuis. Ook is onderzoek gedaan naar de ervaringen van cliënten en mantelzorgers op de geheugenpoli. Hoewel je anders zou verwachten wordt ook op de geheugenpoli te weinig gedaan aan nazorg als de diagnose dementie wordt gesteld.
Gebrek aan kennis
Alzheimer Nederland vindt de uitkomsten van het rapport ‘zorgwekkend’. Slechts 2 op 5 mantelzorgers van een naaste met dementie zou hun ziekenhuis aanbevelen aan anderen. Volgens de mantelzorgers ontbreekt het verpleegkundigen aan kennis van communicatie en omgang met patiënten met dementie. De mantelzorger wordt vaak niet betrokken bij de zorg en als dat wel gebeurt dan wordt hen gevraagd te helpen met eten en wassen, wat voor mantelzorgers een nog grotere belasting met zich meebrengt. Vaak gaan patiënten met dementie verder achteruit door het gebrek aan goede zorg.
Casemanager dementie
Wanneer een patiënt met dementie dan ontslagen wordt uit het ziekenhuis, is de nazorg niet goed geregeld. De casemanager dementie – waar elke cliënt met dementie recht op heeft wordt vaak niet ingelicht over behandeling en ontslag. Alzheimer Nederland doet een aantal aanbevelingen in het rapport. Een ervan is dat het ontslag van een patiënt met dementie pas plaatsvindt nadat de overdracht aan zorgverleners en mantelzorgers thuis is geregeld. ‘Vaak is de zorgbehoefte van de persoon met dementie door de ziekenhuisopname veranderd. Daarom is het belangrijk om dat met de zorgprofessional in de thuissituatie in kaart te brengen.’
Geheugenpoli
Ook bij de diagnose in de geheugenpoli is nazorg belangrijk, aldus de opstellers van het rapport. ‘Bied in het uitslaggesprek altijd een vervolggesprek met de arts of de verpleegkundige aan. Geef voldoende voorlichting, niet alleen over de ziekte maar vooral ook over het leven met dementie. En verwijs altijd door naar een casemanager dementie.’
Lees hier het rapport “Ziekenhuizen en dementie”>>