Dat hebben minister Ab Klink (Volksgezondheid) en staatssecretaris Jet Bussemaker woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. In de eerste helft van 2009 steeg de werkgelegenheid in de zorg met 2 procent. Halverwege het jaar was het aantal openstaande vacatures met een kwart afgenomen vergeleken met een jaar eerder. Na een jarenlange stijging was ook de tijd dat een vacature niet werd vervuld, gedaald, met 15 procent.
Zorgopleiding
Het aantal leerlingen dat in het middelbaar en hogerberoepsonderwijs een zorgopleiding volgt, is dit schooljaar met zevenduizend gestegen. ‘Dit zijn duidelijke signalen van een meer ontspannen arbeidsmarkt in de zorg en een grotere aantrekkingskracht van de zorgsector’, stellen de bewindslieden vast.
Obstakel
Toch ervaren zorginstellingen de werving van nieuw personeel nog steeds als het grootste obstakel op de arbeidsmarkt, blijkt uit een enquête onder werkgevers. Bijna twee derde van de zorginstelling maakt zich hierover zorgen.
Technologie
Al eerder is berekend dat door de groeiende vraag naar zorg en vergrijzing van het zorgpersoneel in 2025 bijna een half miljoen meer werknemers nodig zijn. Daarom zal onder meer door de inzet van meer technologie en efficiënter werken, de behoefte aan personeel minder groot moeten worden.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto ANP/Cynthia Boll
Het aantal leerlingen dat in het middelbaar en hogerberoepsonderwijs een zorgopleiding volgt, is dit schooljaar met zevenduizend gestegen. bij di t bericht vraag ik mij af hoeveel leerlingen uiteindelijk hun diploma halen, hoeveel voortijdig afhaken en hoeveel er in na het behalen van het diloma in de zorg gaan werken of zo afgeknapt zijn dat ze een andere baan gaan zoeken.