Deze zogenoemde functionele bekostiging moet ervoor zorgen dat de integrale zorg meer op de patiënt wordt gericht, wat de kwaliteit verhoogt. Bovendien wordt de zorg daardoor beter betaalbaar. Zorgaanbieders worden ook gestimuleerd om de patiënt beter te leren omgaan met zijn ziekte.
Samenwerken
Chronisch zieken hebben vaak te maken met veel verschillende zorgverleners. Voor hen is het daarom van groot belang dat de zorgverleners onderling goed samenwerken. Door het invoeren van functionele bekostiging wordt samenwerking noodzakelijk. Daarnaast kunnen patiënten langer binnen de eerstelijnszorg (waaronder huisartsen) in behandeling blijven, waardoor vaker voorkomen kan worden dat patiënten doorgestuurd moeten worden naar een specialist (tweede lijn).
Leidraad
Zorgstandaarden zijn een leidraad voor de zorgpartijen bij functionele bekostiging. Een zorgstandaard beschrijft waaruit de zorg voor een patiënt met een bepaalde aandoening minstens moet bestaan, zodat de patiënt weet wat hij kan verwachten.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: VWS/Foto: ANP/Narong Sangnak
Ik hoop dat ik het mag beleven dat de hulp op chronisch zieken beter afgestemd zal gaan worden.
Ik heb er niet veel vertrouwen in als dat Jet Bussemaker en Klink moet gaan regelen.
Als het net zo gaat als met de compensatie voor chronisch zieken € 47,-. Dan zijn er veel mensen die aan hun lot worden overgelaten.
Ze mogen wel eens bij ons komen dan zien ze wat en hoe chronisch ziek is. En dat er geen medicatie meer voor handen is. Zij is imuun geworden voor medicijnen.
Dus daar hangt geen kaartej aan om te verklaren wanneer iemand chronisch ziek is of niet.