Met een nauwe samenwerking tussen onder meer de politie, het OM, de gemeente, de reclassering, het jongerenwerk, Bureau Jeugdzorg en de kinderbescherming zouden ruim veertig Marokkaanse jongens in de wijk aangepakt worden. Uit de evaluatie blijkt dat na een jaar deze jongens niet minder vaak in het politiesysteem stonden voor delicten als diefstal, inbraak en mishandeling, zo meldt de Volkskrant.
Zorgen
De bedoeling was dat kopstukken hard werden aangepakt en dat de meelopers terug naar school of werk moesten. Een combinatie van straffen en zorgen. Dat laatste kwam minder goed uit de verf, zo blijkt. Omdat er zoveel partners samenwerkten, ontstonden er soms oeverloze discussies, zo wijst de evaluatie uit. Het is bovendien nauwelijks gelukt om de ouders van de jongeren te bereiken of hen aan het werk te helpen.
Rechter
De repressieve kant van het project ging beter. Het aantal meldingen van overlast en strafbare zaken bij de politie is gestegen, een vaste officier van justitie houdt zich bezig met de groep en een aparte rechercheur is aangesteld om de strafzaken tegen deze jongens. Zo komen de zaken consistenter voor de rechter.
Bron: de Volkskrant/ANP-Photo