Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgboerderij voor demente ouderen onzichtbaar in Wmo’

Zorgboeren moeten zichzelf beter presenteren als zorgaanbieder voor mensen met dementie om zo in het oog te springen bij de gemeente. De gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor de financiering van dagopvang, maar zij zijn niet goed op de hoogte van wat zorgboerderijen bieden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
‘Zorgboerderij voor demente ouderen onzichtbaar in Wmo’
Foto: ANP

Met ingang van 2015 zal extramurale begeleiding, waaronder dagopvang voor mensen met dementie, onderdeel uit gaan maken van de Wmo. Daarmee worden gemeenten verantwoordelijk voor de organisatie ten financiering van de dagopvang. Omdat gemeenten ook moeten bezuinigen, moeten zij keuzes en komt niet elke zorgaanbieder in aanmerking voor het gemeentelijke voorzieningenaanbod.

Zorg

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat gemeenten en zorgboerderijen elkaar nog niet goed kennen. Veel zorgboeren zijn nog niet gewend om zichzelf te presenteren zoals reguliere aanbieders, aldus het instituut. Gemeenten zijn zo onvoldoende op de hoogte van de zorg die zorgboerderijen bieden. Terwijl uit onderzoek is gebleken dat dagopvang op zorgboerderijen met name voor mannen met dementie een gewenste vorm van dagopvang is. Ook blijkt dat deze manier van opvang mensen met dementie activeert en dat zij beter gaan eten.

Vizier

‘Zorgboeren doen er goed aan om op regionaal niveau zich met elkaar te verbinden en een gemeenschappelijke visie uit te dragen naar gemeenten’, zo adviseert het RIVM. Volgens de onderzoekers is het nog niet helemaal duidelijk hoe gemeenten het beschikbare budget gaan verdelen en welk deel daarvan naar de dagopvang, eventueel op zorgboerderijen, gaat. ‘Kom daarom meer in het vizier’, aldus het instituut.

Sociale kaart

oek aansluiting bij reguliere aanbieders van dementiezorg, zorg ervoor dat uw zorgboerderij wordt opgenomen in de sociale kaart van uw regio, maak kennis met Wmo-beleidsambtenaren en heb ook oog voor andere doelgroepen die u ook kunt ondersteunen op de boerderij, zo luiden de tips van het instituut. De gemeenten krijgen het advies om zicht te verdiepen in het fenomeen zorglandbouw.

Voor zowel professionals in zorg en welzijn als voor gemeenteambtenaren wordt de Wmo ingewikkelder. Mensen echt laten meedoen, het kan wel, ook met minder geld. Bent u werkzaam in zorg en/of welzijn of bij een gemeente en vindt u het ook belangrijk dat burgers zelfstandig moeten zijn maar maakt u zich zorgen over het overhevelen van taken en verantwoordelijkheden naar burgers? Kom dan naar het Wmo-congres op 15 mei in Ede. Bekijk hier het programma >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.