Op de drie afdelingen wordt voor een bepaalde periode de dwingende werking van protocollen, regels, beschreven processen en registraties stopgezet. Doel van het project is het terugdringen van bureaucratie en regelgeving waardoor meer aandacht ontstaat voor de wensen, behoeften en het welbevinden van de ouderen.
Doorgeslagen
Jannie Nijlunsing, bestuurder van De Hoven, stelt op de website van Zorgvisie dat de doorgeslagen regelgeving vaak een hogere kwaliteit van leven in de weg staat. ‘Onze bewoners hebben meer behoefte aan aandacht dan perfect nageleefde protocollen. Vaak kunnen zij zelf heel goed aangeven welke ondersteuning en zorg zij daarbij nodig hebben. Daar is in de zorg de laatste jaren veel te weinig naar geluisterd, dat moet anders.’
Geen chaos
Volgens Nijlunsing al de afschaffing van regels niet leiden tot chaos. ‘Ook zonder regels en protocollen blijft het natuurlijk belangrijk dat mensen de juiste medicijnen krijgen, dat het eten goed is en het gebouw schoon. Daar heb je geen protocol voor nodig.’
Midden
Niet alle regels worden in één keer afgeschaft. ‘Per afdeling kijken we welke tien à vijftien regels organisatorisch afgeschaft kunnen worden. Als het na een paar maanden niet blijkt te werken, dan voeren we de regel weer in. Als we in onze werkwijze botsen met instanties zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg, dan gaan we in gesprek en proberen elkaar in het midden te vinden.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Zorgvisie
Wow !
Wat fantastisch !
Alle lof voor Jannie Nijlunsing en De Hoven !
Voor dit initiatief en de volkomen terechte en correcte constateringen die ze maakt betreffende het falende huidige systeem, waar de cliënt/bewoner meestal en vooral bij de (veel te grote, kapot gefuseerde) instellingen zwaar de dupe van wordt.
Op zulke initiatieven zit elke VVT-bewoner te wachten !
Alleen jammer dat zij niet de stap aandurft om het roer radicaal om te gooien, namelijk ALLE regels weg.
Nu moet de werkvloer in twee totaal verschillende werelden, systemen opereren van enerzijds geen regels en anderzijds stipt regels opvolgen. Dit zou dit op zich goede experiment negatief kunnen beïnvloeden en zelfs kunnen doen mislukken.
De reactie van SS Veldhuijzen is lachwekkend: “Wij gaan voortvarend aan de slag met het snoeien van overbodige regels”.
Op de eerste plaats omdat Den Haag alleen maar met meer regels komt ondanks alle niet waargemaakte toezeggingen.
En op de tweede plaats omdat zij met droge ogen durft te beweren dat zij als verpleeghuisarts in Amsterdam nooit iets heeft gemerkt van de wantoestanden in de VVT.
Hoe hard kan iemand liegen ? Nou, laten haar de ‘benefit of the doubt’ geven en schrijven: dat ze zo dom en blind is geweest dat ze daar niets van heeft gemerkt !
Wat haar natuurlijk volledig ongeschikt voor het ambt van SS maakt.
En haar incompetentie en het niet willen her- en erkennen van de grote problemen bij de Osira Amstelring en in de VVT in het algemeen en het niet willen handelen en de foute gang van zaken willen aanpakken, ondanks de zeer grote druk van met name de Renske Leijten van de SP, heeft ze in de korte tijd dat ze SS is al ruimschoots bewezen.
Weg met haar !
Hulde aan deze bestuurder met Visie!
Hoop op een neiuwe werkelijkheid, ik volg de voortgang.
SUCCES
Heel goed idee gooi al die overbodige regels maar overboord want zonder die grote papierwinkel blijft de boot heus wel varende
als er maar een goede stuurman aan boord is.
Het werkt een stuk efficienter en bespaart heel veel tijd dus arbeid en geld en vooral dat laatste is is in de zorg bijzonder belangrijk.
Soepel kunnen werken voorkomt stress en bevorderd de sfeer in alle opzichten.
Dat financieële plaatje kunnen wij beter op de werkvloer en aan de bewoners besteden.