Volgens Jan de Boer, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor zorgadvies, worden zorginstellingen de komende jaren hoe dan ook geconfronteerd met harde bezuinigingen. Om te voorkomen dat zij hierdoor worden verrast en zelfs failliet gaan, moeten zij de gevolgen grondig doorrekenen aan de hand van meerjarenscenario’s.
Zware beslissingen
‘Je zult in deze tijd maar bestuurder of lid van een Raad van Toezicht van een zorginstelling zijn’, zegt De Boer. ‘Het huidige politieke en economische klimaat is zeer onzeker. Eén ding is zeker, als bestuurder of lid van een Raad van Toezicht moeten er zware beslissingen worden genomen in een omgeving waarin de spelregels steeds veranderen – zelfs als de wedstrijd al lang is begonnen.’
Geen inzicht
Het inzicht in de eigen financiële en operationele huishouding is er niet altijd in detail binnen zorginstellingen, stelt het adviesbureau. Met een zogenaamde stresstest lukt dat wel. Deze test moet uitwijzen of de instellingen genoeg kapitaal hebben om een verdere verslechtering van de economie te kunnen opvangen. Zorginstellingen zouden zo’n proef uit eigen beweging moeten doen, meent De Boer.
Leven en dood
De overheid verplichtte banken tijdens de kredietcrisis een stresstest te ondergaan. Bij zorginstellingen is het volgens De Boer belangrijk om daarbij niet alleen met een financiële bril te kijken, maar de kwaliteit van de zorg en de patiënt centraal te stellen. ‘Ging het bij de banken slechts om geld, in de gezondheidszorg gaat het om leven en dood.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/KPMG/Foto: Stock.xchnge