Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd het bedrag te verdelen over de zorgkantoren. De staatssecretaris schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.
Knelpunten
Met de Tweede Kamer had Bussemaker afgesproken dat ze het bedrag achter de hand zou houden om eventuele knelpunten in de AWBZ op te lossen. In de brief reageert de staatssecretaris ook op de vaststelling van brancheorganisatie Actiz, dat twee derde van de thuiszorginstellingen in de rode cijfers zit.
Topsalarissen
Bussemaker schrijft dat ze met Actiz en NZa de achtergrond van deze cijfers wil bespreken. Ze wil een toelichting krijgen ‘hoe de sector omgaat met veranderingen in de thuiszorgmarkt’. De bewindsvrouw wil ook kijken naar de salarissen van medewerkers, management en de overhead. ‘Vooral de topsalarissen van het management baren mij daarbij zorgen. Mede gezien de recente casus van Amsterdam Thuiszorg en Stichting Zorgbalans uit Haarlem’, aldus Bussemaker.
Uitleg
De NZa beklemtoont dat het extra geld niet onmiddellijk gaat naar thuiszorginstellingen die een patiëntenstop hebben afgekondigd. De NZa praat donderdag met Meavita, de zorginstelling die stelt dat het budget via de AWBZ voor dit jaar op is en er geen geld meer is om ouderen thuis te verzorgen en te verplegen. Meavita, de koepel waaronder Thuiszorg Groningen en Sensire werken, moet de NZa uitleggen waarom de patiëntenstop is afgekondigd.
Telefoontjes
Sinds maandag zijn er bij Sensire tientallen verontruste telefoontjes binnengekomen. De thuiszorginstelling besloot begin deze week een patiëntenstop in te stellen omdat het geld op is. ‘Maar er is beslist geen sprake van paniek, iedereen die thuiszorg nodig heeft wordt doorverwezen naar het Zorgkantoor in Groningen. Die zorgt voor een alternatief’, aldus een Sensire-voorlichtster woensdag.
Impasse
De cliëntenraden van Sensire en Thuiszorg Groningen, die ook een opnamestop hebben ingesteld, hebben woensdag een steunbetuiging gestuurd naar de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Zorgverzekeraar Menzis wil desnoods via de rechter afdwingen dat de opnamestop wordt opgeheven. Sensire heeft donderdag een gesprek met de NZa om uit de impasse te komen. (ANP)