Aanleiding voor de Kamerbrief is een klacht bij VWS van Cavent – gehandicaptenzorg- over de contracteerruimte in de nieuwe AWBZ. De zorginstelling berekent dat zij een veel hogere korting op de extramurale begeleiding in de gehandicaptenzorg verwachten na de transitie van de langdurige zorg in 2015. Volgens Cavent wordt de korting 50 procent in plaats van 25 procent. Ook in 2014 zijn er volgens de zorginstelling al forse kortingen op de extramurale zorg. Dat schrijft Zorgvisie.
Aannames
Van Rijn stelt in een reactie dat hij het percentage van 50 procent niet herkent. ‘Na bestudering van de brief van Cavent en na een telefonisch onderhoud, ben ik nog niet overtuigd van de berekeningswijze. Zo worden bijvoorbeeld aannames gemaakt over kortingen van gemeenten en worden prijs- en volumemutaties bij elkaar opgeteld.’ Van Rijn blijft daarom uitgaan van de genoemde 25 procent korting.
Decentralisatie
Gemeenten zullen vanaf 2015 de begeleidings- en ondersteuningstaken op zich nemen. Volgens Van Rijn kunnen gemeenten meer maatwerk leveren en zijn daardoor in staat om deze besparingen te realiseren. ‘Het betekent wel dat gemeenten in de toekomst de zaken anders moeten gaan aanpakken. Zij kunnen niet eenvoudigweg de AWBZ kopiëren en tegelijkertijd een omvangrijke taakstelling realiseren,’ schrijft Van Rijn in de Kamerbrief. De veranderingen zullen ook gevolgen hebben voor bestaande instellingen en de cliënten die zij helpen. Hoe de decentralisatie uitpakt is op voorhand niet te zeggen volgens de staatssecretaris. ‘Het hangt af van de keuzes die gemeenten in de toekomst gaan maken.’
Betaalbaar
Tot slot beseft Van Rijn dat de zorg aan de vooravond staat van omvangrijke hervormingen. Dat is in 2014 al merkbaar en van invloed op de contracteerruimte. Deze maatregelen zijn nodig, vindt Van Rijn, om de langdurige zorg en ondersteuning in de toekomst betaalbaar te houden en om een omslag te maken naar zorg in de buurt en om meer uit te kunnen gaan van wat mensen nog wel kunnen.