Het aantal vrijwilligers in de ouderenzorg is de laatste twee jaar ongeveer gelijk gebleven, zo blijkt uit het onderzoek. Tegenover 2,5 betaalde medewerkers staat gemiddeld 1 vrijwilliger. Die wordt vooral ingezet om de service aan de cliënten te verbeteren. Over het algemeen mogen zij geen zorgtaken vervullen van de zorgorganisaties, concludeert ActiZ. ‘Dat is jammer, want een aantal taken, zoals helpen bij naar het toilet gaan of bij eten en drinken, maakt het meedoen aan activiteiten buitenshuis makkelijker’, stelt directeur Aad Koster.
Overleg
De directeur benadrukt dat er volgens de wet geen belemmeringen zijn in wat vrijwilligers mogen. Organisaties moeten er wel voor zorgen dat er goed wordt overlegd met cliënten, hun familie, mantelzorgers, vrijwilligers en zorgprofessionals over wie welke taken uitvoert. Ook moeten vrijwilligers goed begeleid worden en soms moeten ze bijgeschoold worden.
Migranten
Zorgorganisaties moeten intensiever inzetten op informele hulp gezien alle ontwikkelingen, vindt ActiZ. Cliënten krijgen steeds meer verantwoordelijkheid over hun zorg samen met hun mantelzorgers, familie en vrijwilligers. ActiZ adviseert een goed beleid op te zetten voor werving en begeleiding van vrijwilligers. ‘Zij kunnen zich richten op nieuwe doelgroepen zoals jongeren en migranten’, adviseert Koster. In april 2013 komt ActiZ met een loopbaaninstrument om vrijwilligers te werven en te begeleiden.
Personeelsbeleid
Ook is het belangrijk dat vrijwilligers een volwaardige positie krijgen, vindt de vertegenwoordiger voor zorgongernemers. Voor een goede samenwerking tussen zorgprofessionals en vrijwilligers kun je bijvoorbeeld vrijwilligers opnemen in het personeelsbeleid.
Flexibel
Koster stelt dat de overgang van formele naar informele zorg om flexibiliteit vraagt. ‘Vrijwilligers en zorgmedewerkers hebben ruimte nodig om die activiteiten te doen die het best passen bij de cliënten en hun eigen competenties. Soms moeten de regels daarvoor flexibel worden toegepast’, aldus de directeur.
Lees hier het onderzoek van ActiZ naar vrijwilligersbeleid onder zorgorganisaties >>
Als vrijwilliger wil ik me graag aansluiten bij de opmerkingen van Nico Loo (21 dec. 2012)
Het is mijns inziens zeer onverstandig vrijwilligers te belasten met zorgtaken die professionele kennis vragen. Naast het ontstaan van gevaarlijke toestanden wordt op deze manier de betaalde zorg opnieuw verder uitgehold.
Als neveneffect krijg ik zelfs de neiging om te stoppen met vrijwilligerswerk en misschien ben ik niet de enige.
In dat geval werken de ideeën om vrijwilligers op deze manier in te zetten zelfs averechts.
Gerard Hooghiemstra
Vrijwilliger verzorgingshuis Zuidervaart
Alphen aan de Rijn.
Misschien is het leuk om bij dit artikel ook het item van het NOS Journaal over dit onderwerp te plaatsen? Zie http://nos.nl/video/449175-zorgen-over-aantal-vrijwilligers.html
Uit de uitlatingen van de heer Aad Koster concludeer ik dat zijn beleid er op gericht is om bevoegd en bekwaam personeel te vervangen door vrijwilligers. Hij is er voorstander van om zorg taken te laten verrichten door onbetaalde en niet opgeleide mensen, die ondanks de beste bedoelingen de grootste ongevallen en problemen kunnen veroorzaken.
Als de adviezen van Astiz worden opgevolgd dan zal de winst aan kwaliteit, bereikt met veel aandacht voor het opleiden van medewerkers, in snel tempo verdampen.
Ik vermoed dat de voornemens zijn bedacht achter een bureau van doorbetaalde directeuren, die zelf nooit een bewoner met beperkingen vanuit een rolstoel op het toilet hebben gezet.
Met het inkrimpen van bekwaam personeel zullen de cliënten overgeleverd worden aan een onzeker en onbetrouwbare zorgverlening.
Vakbekwame medewerkers zullen verantwoordelijk worden voor handelingen in de zorg waarop zij geen invloed kunnen hebben. Of is het verantwoording afleggen in de zorg dossiers ook een taak die door vrijwilligers kan worden gedaan.
Vrijwilligerswerk is buiten gewoon belangrijk voor heel veel taken, maar niet voor handelingen in de zorg die beroeps inhoudelijke kennis en ervaring vragen.
Dit is verkeerd, eten geven, naar de wc brengen zijn taken voor proffesionals, niet vrijwilligers. Je hebt mensen met slikproblemen, ze zijn niet getraind om mensen te stimuleren en met wc brengen moet je ook weten wat je doet. Dit is uitkleden van ons beroep als verzorger. Meer vrijwillegers zijn trouwens moeilijk te krijgen of je moet de 100.000 ontslagen huishoudelijk medewerkers van de thuiszorg die door het regeerakkord hun werk verliezen wat een grote sachande is.
Atte Houtsma; voorzitter sector Zorg abvakabo en werkzaam in de AWBZ deel van de thuiszorg.