Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgprofessional onvoldoende beschermd tegen agressie

Veel zorginstellingen pakken de werkdruk in de zorg goed aan, maar tegen agressie nemen ze nog onvoldoende maatregelen. Terwijl ze als werkgever verplicht zijn om hun werknemers hiertegen te beschermen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW.
Zorgprofessional onvoldoende beschermd tegen agressie
Foto: ANP XTRA

Psychosociale arbeidsbelasting (psa) zorgt voor 50 procent van het verzuim in de zorgsector. Het gaat dan over werkdruk, onregelmatige werktijden, agressie, pesten en (seksuele) intimidatie die tot zoveel stress leiden, waardoor mensen thuis blijven. Werkgevers zijn verplicht om werknemers hiertegen te beschermen.

Werkdruk

De Inspectie heeft 1264 locaties van instellingen in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en verpleging, verzorging en thuiszorg gecontroleerd. Uit die controle blijkt dat de aanpak van werkdruk is verbeterd, vooral in de Jeugdzorg. Ruim de helft van de bezochte instellingen heeft maatregelen genomen. In 2012 was dat nog 20 procent.

Agressie en onveiligheid zullen altijd verbonden zijn met maatschappelijke opvang. ‘Maar dat wil nog niet zeggen dat je het moet tolereren’, weet Bram Koppenaal. Lees hier meer >>

Agressie

Maar op het gebied van agressie is bij 60 procent van de instellingen overtredingen geconstateerd. Dat percentage lag in 2012 nog op 40 procent. De inspectie denkt dat door de verschuiving van zorg in een instelling naar zorg thuis de zorgzwaarte voor de professional toeneemt. De werknemer kan hierdoor vaker te maken krijgen met agressie, maar de riciso-inventarisatie, procedures en maatregelen zijn daar nog niet op aangepast.

Ervaring

Ook wordt voor een deel van de zorgtaken lager gekwalificeerd of tijdelijk personeel ingezet, stelt de Inspectie SZW. Zij hebben over het algemeen minder ervaring in het omgaan met bijvoorbeeld dementerende ouderen, mensen met psychische problemen of het gebruik van hulpmiddelen.

Training

De Inspectie vindt een belangrijk aandachtspunt voor de instellingen om meer aan voorlichting en training te doen. Het Actieplan Veilig Werken in de zorg kan instellingen ondersteunen bij de ontwikkeling en implementatie van anti-agressiebeleid.

OPROEP
Heb jij te maken met agressie in je werk, weet je daar goed mee om te gaan, vind je dat er iets aan gedaan moet worden? Wil je je verhaal doen voor een artikel in Zorg + Welzijn magazine? Mail dan naar carolien.stam@bsl.nl.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.