Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg traag in accepteren nieuwe technologie’

Leveranciers van nieuwe technologie luisteren niet goed naar de behoeften van zorgprofessionals. Daarom zijn zorgprofessionals traag in het accepteren van innovatie. Dat stelt Philip Idenburg, een van de auteurs van het boek Diagnose Technologie.
Philip Idenburg
Philip Idenburg

De gezondheidszorg staat voor de grote uitdaging om de kwaliteit, toegankelijkheid en de betaalbaarheid en de groeiende zorgvraag het hoofd te bieden. Nieuwe technologie, zoals bijvoorbeeld betere woonvoorzieningen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, wordt volgens Idenburg vaak gezien als de oplossing om doelmatiger te werken, maar daar wordt nog niet effectief gebruik van gemaakt.

Werkproces

Wanneer zorgorganisaties wel nieuwe technologieën invoeren, blijven de werkprocessen vaak hetzelfde, weet de auteur. Nieuwe en oude technologie worden dan naast elkaar gebruikt, waardoor je een stapeling krijgt. Dat maakt de zorg duurder en de vernieuwende aanpak komt niet tot zijn recht.

Acceptatie

Het probleem is volgens Idenburg de acceptatie. Leveranciers van nieuwe technologie luisteren niet goed naar de behoeften van zorgprofessionals en hun cliënten, waardoor zij deze nieuwe ontwikkelingen maar traag accepteren. ‘Aanbieders kijken nu vaak naar de technologische mogelijkheden in plaats van wat de cliënten echt nodig hebben. Zij kunnen beter de cliënten betrekken in het ontwerp van nieuwe producten of diensten. Breng bijvoorbeeld ouderen bij elkaar en ga na waar de behoefte echt is in plaats van het in het lab of van achter het bureau iets nieuws te bedenken.’



Kennis


Daarbij is er binnen zorgorganisaties weinig kennis aanwezig over de mogelijkheden van innovatieve technologieën. ‘Er is in de Raad van Bestuur vaak geen betrokkenheid en draagvlak voor de ingrijpende veranderingen die met de invoering van een nieuwe technologie samengaan.’ Er moet daarom veel meer aandacht komen voor sociale innovatie en voor de manier waarop de zorg is georganiseerd, meent de auteur. Ook moet de zorg beter gebruik maken van kennis die al aanwezig is. ‘Er worden in ziekenhuizen nog te veel ouderen opgenomen omdat ze een cocktail van medicijnen gebruiken die niet op elkaar zijn afgestemd.’

Boek

Het boek Diagnose Technologie dat Idenburg samen met Michel van Schaik schrijft, moet een concreet advies worden over hoe innovatie in (onder meer) de ouderenzorg versterkt kan worden. De auteurs hebben zorgprofessionals, patiëntenorganisaties en bedrijven die zich betrokken voelen bij de gezondheidszorg nauw betrokken bij de totstandkoming van het boek. Op 20 september wordt het boek aangeboden aan minister Schippers van Volksgezondheid tijdens het congres Diagnose Technologie.

Meer weten over het congres Diagnose en Technologie op 10 september? Kijk hier voor meer informatie over het programma en inschrijven >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.