De verschuiving van patiënten met een lichte indicatie naar een zware, blijkt volgens het dagblad uit cijfers van het Centrum indicatiestelling zorg en het College voor zorgverzekeringen. In 2012 maakten volgens die cijfers 118.000 patiënten aanspraak op zware zorg. Het aantal patiënten met een ‘geringe zorgbehoefte’ daalde juist.
Lief
In de Volkskrant komt gezondheidseconoom Guus Schrijvers aan het woord. Hij zegt: ‘Je hebt lieve hulpverleners die proberen het voor de patiënt zo gunstig mogelijk te maken’. Dit wordt beaamd door Robbert Huijsman, bijzonder hoogleraar management en organisatie: ‘Het doorschuiven van patiënten naar een hogere categorie is een gevaar.’
Categorie 5
Zorginstellingen en de overheid hebben geen andere verklaring waarom het aantal zorgvragen met een zware indicatie zo snel stijgt. Deskundigen vermoeden dat patiënten ten onrechte naar een hoge categorie worden doorgeschoven. Sinds 1 januari 2013 hebben mensen in categorie 1 en 2 geen recht meer op een verblijf in een instelling. Pas vanaf categorie 5 kunnen patiënten aanspraak maken op subsidie, betaald uit de centrale AWBZ-pot van het Rijk. Vorige week is besloten dat gemeenten voortaan verantwoordelijk zijn voor het betalen van een groot gedeelte van de langdurige zorg.
CIZ
Het CIZ ziet geen reden om zorgaanbieders extra te gaan controleren op de waarheidsgetrouwheid van de indicaties. ‘Wij controleren al 25 procent van de indicaties. Dat is een heel grote steekproef. Als uit die controles blijkt dat er iets niet klopt, grijpen we natuurlijk in’, aldus de woordvoerder.
ANBO
Ouderenbond ANBO zegt niet verbaasd te zijn over de zwaardere indicatiestellingen. Hulpverleners zullen patiënten steeds vaker voor zwaardere zorg gaan voordragen, verwacht de club. Volgens de belangenbehartiger is de enige remedie hiervoor om de zorg thuis beter te organiseren, zodat mensen niet noodgedwongen naar een zorginstelling moeten en een zwaardere indicatie niet nodig is.
Lees meer in de Volkskrant.